main logo
1147

Povestea unui tânăr care și-a făcut un regat al mierii cu ajutorul UE

A moștenit din familie un roi de albine, iar acum se bucură de profituri tot mai mari. Este istoria unui tânăr din satul Talmaza raionul Stefan Vodă care și-a făcut un adevărat regat al mierii după ce a beneficiat de un grant din partea Uniunii Europene.

Povestea unui tânăr care și-a făcut un regat al mierii cu ajutorul UEFoto: captură video

Și asta după ce tânărul a devenit beneficiarul Incubatorului de afaceri și a învățat cum să aplice la proiectele europene. În ultimii ani, afacerile apicole din sud-estul Moldovei au beneficiat de suport finanaciar din partea UE  pentru a dezvolta acest sector, transmite Știri.md cu referire la studio-l.online.

Astfel mulți apicultori din țara noastră și-au mărit familiile de albini, și-au procurat utilaje și chiar au trecut la alt tip de stupi. 

Este și cazul unui tânăr de 31 deani din raionul Ștefan Vodă care datorită fondurilor europene a reușit să dezvolte apicultura în localitatea de baștină.

Pavel Pruteanu din satul Talmaza raionul Ștefan Vodă nici nu s-a gândit vreodată că dragostea pentru albine e atât de dulce. 

După ce bunica ia tot povestit povești despre regina din stup, iar acum câțiva ani a vrut să-l facă gospodar și ia dărut câteva familii de albine, Pavel nu își imagina că viața celor mai hărnicuțe insecte de pe pământ este atât de interesantă.

Acest lucru nu l-a mulțimit însă pe deplin, și a decis să participe la un concurs de granturi finanțat de Uniunea Europeană.

Cu banii opținuți, în jur de 2 mii de euro a cumpărat un descăpăcitor pentru faguri.

După primul proiect a venit și al doilea.

Pavel a aplicat la programul start pentru tineri, și a câștigat încă un grant de 180.000 lei pentru producerea stupilor din penopoliouritan.

Chiar și așa apicultorul din satul Talmaza spune că o producție bună de miere este obținută doar atunci când are grijă de sănătatea albinelor.

Acesta depune foarte multă muncă în stum mai ales atunci cînd mierea trebuie stoarsă.Tot ce obțin e sută la sută ntural, mierea o scot de câteva ori pe an și o vând preponderent în Capitală.

La un an după ce și-au extins afacerea, au înțeles deja că vînzarea de miere le poate asigura un trai decent.

Și pentru că lucrurile merg strună, se gîndesc să își lărgească businessul, să mai angajeze oameni sau să practice pastoralul.

Pavel Pruteanu este unul din cei peste 70 de tineri de pe ambele maluri ale râului Nistru care au opținut granturi europene pentru a-ași crea sau dezvolta o afacere.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării