main logo
1105

Povestea unui sat care și-a mutat locul după inundațiile din 2010

Șuvoaiele le-au năruit visele și planurile, dar nu și puterea de a lua totul de la capăt.

Povestea unui sat care și-a mutat locul după inundațiile din 2010Colaj: Știri.md

Vă prezentăm povestea unui sat întreg care și-a mutat locul după inundațiile grave din 2010, transmite Știri.md cu referire la Protv.md. 

Oamenii din Cotul Morii și-au lăsat casele și și-au reconstruit viața în altă parte. La 9 ani de la cele întâmplate, localitatea este acum plină de viață, cu magazin, centru medical, grădiniță și biserică.

Nimeni nu și-a putut imagina că această zi, cu 9 ani în urmă, urmă să le schimbe viață. În dimineață, din 7 iulie, 2010, digul din satul Nemteni a cedat, iar apele au intrat cu putere într-un sat, apoi în altul, inundând sute de gospodării. Sătenii au fost evacuați forțat. Unii nu s-au lăsat duși.

Polițiștii au mers din casă în casă, pentru a se asigura că nimeni nu a mai rămas. Înțelegând că sunt neputincioși în față furiei naturii, oamenii din satul Cotul Morii și-au lăsat casele și au plecat, construindu-și viața împreună în altă parte. 

Guvernul României i-a sprijinit financiar atunci, ridicându-le noi locuințe. Odată cu pomii din grădini, a înflorit și viața în noul sat. Oamenii și-au sădit flori și copaci, și-au ridicat case și și-au făcut fântâni.

Satul nou este mai viu că niciodată cu gospodării mari, grădini pline cu roadă și mulți copii cu zâmbetul până la urechi. Oamenii au aici grădiniță, biserică, primărie, centru de sănătate și magazin. Iar fiecare dimineață începe cu anunțurile făcute de primărița la radioul local.

Totuși, dorul. Dorul, ca un fir invizibil de ață, îi leagă pe oameni de satul vechi. Iar lacrimile care apar când își amintesc de acel loc, le trădează suferința.

“ - E mai bine în satul natal. Acolo ne-am născut“.

Așa că acolo au mai rămas câțiva oameni, care nu s-au putut rupe de casă. Nu i-a lăsat inima, spun ei.

"Am făcut casă din nou“.

“Mă uit în stânga, mă uit în dreapta. Nu este nimeni“.

Suflete părăsite. Așa arată acum casele, în care cândva răsunau chicote de copii. Din când în când, sătenii mai vin să-și vadă locuințele.

Încălțăminte, tablouri pe pereți și mobilă. Totul a rămas neatins, pentru că oamenii nu au reușit să ia cu ei lucrurile agonisite o viață, când au văzut că apa crește dintr-o clipă în altă. Doar păienjenișul și stratul de praf arată că aici nu mai trăiește nimeni.

În biserica, aflată atunci în construcție, au mai rămas icoane și lumânări. Totul parcă s-a oprit în loc, exact în momentul când au venit șuvoaiele.

Deși apele practic le-au năruit visele și planurile, de 9 ani sătenii își construiesc viața de la început. Inundațiile, cele mai grave din țara noastră, au lovit sate întregi.

Iar în Nemțeni, viitura a adus dezastru și disperare. O bătrână a fost scoasă cu forță din casă, pentru că nu voia să lase tot ce a agonisit o viață. După o noapte în care nu au închis un ochi, oamenii s-au pornit cu bărcile să vadă ce mai pot salva. Doi bărbați au fost dați dispăruți. Ulterior, au fost găsite corpurile neînsuflețite ale acestora.

Reporterii Pro TV au mers în mijlocul șuvoaielor, fiind alături de oameni, pentru a arata tragedia prin care au trecut aceștia. Când apa a început treptat să se retragă, unii s-au întors în sat.

După ce viiturile au trecut, sătenii au trăit o adevărată tragedie. Apa a lăsat mii de păsări moarte și zeci de cadavre de animale. Satul Boșcana. Nu vedeai nimic decât nămol. În case, în beciuri și grădini.

Mizeria a ajuns și în fântâni, așa că sătenii au rămas fără apă potabilă.

Gotești. Zeci de familii au rămas fără case, după ce șuvoaiele au lăsat din ele doar lemne și cărămizi, bune, de nimic.

În 2010, sub ape au ajuns mii de case din Nisporeni, Leova, Cantemir și Cahul, iar pagubele materiale au fost de milioane de dolari. 

Cel mai grav este că inundațiile și-au lăsat amprenta în viețile oamenilor, care au reușit să repare între timp gospodăriile, dar și sufletele spălate de ape.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării