main logo
1797

Povestea unei refugiate din Ucraina, care a învățat limba română

Zinaida, o femeie în vârstă de 70 de ani, refugiată din Ucraina, demonstrează că vârsta nu este un obstacol pentru învățare.

Povestea unei refugiate din Ucraina, care a învățat limba română

Recent, ea a absolvit un curs de limbă română și spune că e fericită, fiindcă poate, în sfârșit, să înțeleagă ce vorbesc oamenii pe stradă, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

După începerea războiului în februarie 2022, femeia a fost forțată să-și părăsească casa și să se refugieze în Republica Moldova, cu un singur bagaj mic. Cu toate acestea, ea a fost întâmpinată cu căldură și compasiune la punctul de trecere a frontierei și a primit asistență din partea Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Impresionată de bunătatea și sprijinul pe care le-a primit în Republica Moldova, Zinaida s-a simțit motivată să învețe limba română. Inițial, ea a simțit rușine că nu putea citi anunțurile din oraș și că nu înțelegea conversațiile oamenilor din jurul său. Astfel, ea a început să-și dezvolte abilitățile de citire și să înțeleagă sensul cuvintelor. Acum, se bucură că poate înțelege și comunica cu oamenii din comunitatea în care trăiește.

„Mergeam prin oraș și nu puteam citi un anunț. Îmi era rușine că sunt atât de nepregătită pentru viață, că nu înțeleg nimic. De aceea, am început inițial să încerc să citesc. Atunci când citești corect, atunci înțelegi și sensul cuvântului. Am fost curioasă să cunosc limba. Treceau oamenii pe lângă mine și vorbeau ceva și eu nu îi înțelegeam. Acum îi înțeleg.”

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării