main logo
2053

Povestea unei moldovence care lucrează șofer de camion în Italia

Cristina Pruteanu este conaționala noastră, care, la vârsta de 18 ani, a plecat în Italia. A trecut prin violență domestică, divorț, sărăcie, dar a reușit să-și împlinească un vis din copilărie - cel de a deveni șofer de camion.

Povestea unei moldovence care lucrează șofer de camion în ItaliaFoto: Captură video

Acum, Cristina are 37 de ani și a ajuns să dețină permisul de conducere pentru toate categoriile. Acest lucru nu a fost obținut ușor, femeia a rămas cu doi copii după ce a divorțat, a muncit mult pentru a-și plăti școala auto în Italia, care este destul de costisitoare, transmite Știri.md.

Cristina a plecat clandestin în Italia pentru că i s-a refuzat eliberarea vizei, iar cea mai mare încercare pentru ea a fost despărțirea de cei dragi.

După un timp petrecut în Italia alături de soțul ei, bărbatul devenea gelos și violent.

"El încerca să mă înjosească. El îmi spunea "cui tu trebuiești" și "eu am să te aduc la starea asta, am să-ți fac viața așa încât să pleci singură de la mine". Eu eram odată cu fetița în brațe și mi-am permis să-l întreb ce s-a întâmplat, dacă a avut o zi proastă, dacă s-a certat cu cineva de la serviciu. Și cum stăteam cu fetița și o alăptam, m-am trezit cu o palmă așa din senin. Mi-a dat o palmă puternică la ureche că mi-a spart membrana, atunci ne-am dus imediat la ambulanță și el s-a speriat că la punctul medical o să mă întrebe. Am plecat înapoi acasă.

Odată am întârziat acasă și el s-a supărat. Atunci nu am reușit să ud iarba, căci aveam gazon. M-a lovit foarte tare, atunci am chemat carabinierii", povestește Cristina.

Ulterior, ea a aflat că bărbatul pe care încă îl iubea era și infidel. După o perioadă, Cristina a decis să divorțeze. După despărțire, Cristina a urmat cursuri de bodyguard și a ajuns să lucreze la o discotecă, însă acest loc de muncă nu a durat nici un an.

În cele din urmă, ea a decis să devină șofer.

"M-am dus la școala auto. Am început după B să fac categoria C. Școala auto în Italia este foarte grea și costisitoare. Am găsit o școală unde puteam plăti în rate. 

După C trebuia și E. Visul meu era să devin camionistă de mică. Profesorul meu era foarte mândru de mine pentru că eu nu-mi permiteam să nu dau examenul, mă străduiam să-l susțin. Am dat și E și trebuia să dau calificarea. Am făcut și D. Ulterior am făcut și A. Am toate categoriile".

Pentru început Cristina nu a reușit să-și găsească un loc de muncă, pentru că firmele nu acceptau șoferi noi, care cu puțin timp în urmă au obținut permisul. Ea a fost ajutată de profesorul ei care i-a găsit o firmă, reprezentanții căreia au contactat-o pe Cristina și i-au propus de muncă.

Acum, Cristina se simte împlinită, iar banii câștigați sunt suficienți pentru familia ei. Ea mai povestește că, deși sunt departe, ea și copiii ei sunt patrioți și la un moment dat vor reveni în Moldova cu siguranță.

"Totuși, ulițele noastre sunt cele mai frumoase și mirosul de acasă, florile sunt lucruri sfinte, tatuate în suflet. Noi o să ne întoarcem acasă", spune Cristina lăcrimând.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării