main logo
4844

Povestea unei moldovence care a jucat pe scena unei opere din Brazilia

A refuzat de trei ori rolul la care visa, iar atunci când a simțit că e pregătită, s-a întâmplat magia. Mezzosoprana din Moldova Lilia Istratii și-a trăit visul pe un alt continent, debutând în rolul de Carmen la unul dintre cele mai mari teatre de operă din Brazilia.

Povestea unei moldovence care a jucat pe scena unei opere din BraziliaFoto: tv8.md

De la frica de necunoscut și povara responsabilității, la ovații, ropote de aplauze, autografe și chiar „furată” dintre fani, toate au fost scene parcă desprinse din telenovele. În cadrul unui interviu pentru TV8, Lilia Istratii a povestit cum a reușit să „topească” inimile brazilienilor, dar și cum a cucerit propriul Everest în cea mai „arzătoare” experiență din viața sa, transmite Știri.md.

La mai bine de o săptămână de când s-a încheiat aventura braziliană, Lilia Istratii încă mai simte euforia clipelor în care și-a deschis sufletul pe scenă, iar publicul l-a inundat cu admirație și recunoștință.

„Carmen” - rolul de vis

Ca majoritatea solistelor de operă, Lilia Istratii își dorea într-o bună zi să fie în rol de Carmen...

„Da, a fost „dream role”, rolul meu de vis. Era pe lista mea de obiective, dar am refuzat de vreo trei ori să cânt și în Moldova, și în România. Or, „Carmen” e un fel de șlagăr în operă, e arhicunoscută, practic fiecare arie e cunoscută. Sunt și foarte multe clișee, de aceea am refuzat. Mă gândeam că e prea devreme să debutezi când încă nu ai ce spune”, povestește ea.

Conștientiza că visul său putea deveni realitate, dar timpul ei pentru Carmen încă nu venise. Lucrurile au luat o întorsătură bruscă în toamna anului 2023.

„În septembrie am simțit că aș fi pregătită, atunci a apărut și oportunitatea. Cum se spune: „Când e pregătit elevul, atunci apare și profesorul”.  Am copt această idee în minte și oferta a venit cam în două săptămâni”, își amintește mezzosoprana.

Atunci, agentul Liliei Istratii a anunțat-o despre un contract cu Teatrul Municipal din Sao Paulo, pentru rolul principal în opera „Carmen”. Noutatea a bucurat-o și a speriat-o în același timp, ținând cont de responsabilitatea pe care o purta.

„Surprinderea a fost că oferta era de pe alt continent. A fost o magie că eu am fost invitată și chemată acolo, deoarece am încheiat un contract cu un agent fără să mă cunoască vreodată cântând live. A mers la risc și teatrul inclusiv, deoarece nu a fost un spectacol ordinar, ci o premieră. Opera „Carmen” ultima dată la ei a fost cântată cu zece ani în urmă și acum au reluat-o într-o regie nouă și cheamă o moldoveancă ce nu a pășit niciodată pe acel continent. Fiind un rol destul de complicat, atât moral, cât și vocal, să debutez pe o scenă străină și atât de mare, parcă am fost aruncată într-un ocean fără să pot înota. A fost și un noroc, și o provocare și fericire”, spune femeia.

Astfel, au urmat câteva luni de muncă asiduă și stres, iar pe data de 24 martie, mezzosoprana ateriza deja pe un alt continent, în țara pe care o știa doar din telenovele.

„Brazilia se simte în aer și chiar în teatru. Nu înseamnă că totul e relaxant sau trebuie să depui mai puțin efort. Nu, standardele sunt foarte înalte, dar nu se simte atât de mult raportul ăsta autoritar dintre dirijor și solist, de exemplu. Sunt toți la același nivel, se poartă respect pentru toți, de la costumier până la solist și director de teatru, și asta m-a făcut să mă calmez”, mai povestește Lilia Istratii.

Artista spune că prima repetiție, la care toți membrii echipei urmau să prezinte ceea ce pregătiseră până la acel moment, a lăsat-o fără cuvinte.

„Prima repetiție a fost peste așteptările mele. După ce am terminat de cântat eu partiția, nu m-am așteptat la asemenea ovații și ropote de aplauze, acolo fiind foarte mulți, corul, artiștii, m-am simțit ca la concert. Și apoi am înțeles că teatrul m-a primit, adică dacă așa ești aplaudat, înseamnă că sufletul teatrului te-a primit”, își aduce aminte Lilia Istratii.

Totuși, mezzosoprana a reacționat modest și cu recunoștință, credea că e un mod de a întâmpina artiștii, dar mai târziu, membrii echipei i-au explicat că de fapt a fost o recunoaștere a talentului ei.

Astfel, după multe repetiții și muncă asiduă, Lilia Istratii a urcat pe scenă și a jucat-o pe Carmen, iar reacția publicului a fost peste așteptări.

„A fost fatal pentru mine. La spectacol au fost ovații de care nu am mai auzit, tropăiau și din picioare, credeam că vine un val de cutremur. Am avut senzația că am cucerit Everestul”, mai spune ea.

„A început nebunia, cineva din spectatori a vrut o poză și un autograf, i-am zâmbit, am zis da și deodată s-a format un rând imens de oameni și au început între ei să se certe care e primul. La un moment dat m-au înconjurat, m-au înghesuit, mă simțeam ca într-un troleibuz din Chișinău. Mă trăgeau de mână, de haină, mi-au rupt un pic trena rochiei. A fost ca un comportament al fanilor pop, dar nu de operă. Iar când au văzut că vreau să plec, a început un soi de panică și în acel moment m-am simțit chiar un pic speriată”, a conchis ea.

Săptămâna trecută, Lilia a revenit în România, unde s-a mutat de aproape doi ani. Recunoaște că are nevoie de timp pentru a procesa experiența braziliană, dar în același timp trebuie deja să revină la note și partituri, deoarece curând o așteaptă o nouă premieră la Opera din București, dar și un proiect inedit în Italia. De altfel, spune că are contracte încheiate până în 2025.

Mezzosoprana Lilia Istratii a studiat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, între 2013 și 2019, absolvind un master, specializarea bel canto. A debutat la Teatr Wielki Opera Narodowa (Polonia) în 2019 ca Olga în „Evghenii Onegin”. A fost angajată a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău, până în 2022, după care a fost solistă la Opera din Craiova. Acum este stabilită la București.

„Carmen” este o operă compusă de Georges Bizet, după nuvela anonimă a lui Prosper Merimee. Acțiunea se petrece în fosta fabrică de tutun din Sevilla, unde subofițerul Don Jose Lizarrabengoa s-a îndrăgostit de frumoasa țigancă Carmen.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării