main logo
2040

Povestea unei familii din Chișinău care a luat viața de la zero

Mai sunt trei zile până mezinul familiei, Petrică, își va sărbători ziua de naștere.

Povestea unei familii din Chișinău care a luat viața de la zeroFoto: jurnal.md

Ar fi vrut o petrecere mare, la un teren de joacă, unde să-și invite prietenii de la grădiniță. Dar Covid-19 a schimbat planurile familiei Diaconu, transmite Știri.md cu referire la Jurnal.md.

Petrică își va sărbători cea de-a 6-a aniversare acasă, în familie, alături de cele două surori mai mari Gabriela și Mihaela.

Pandemia de coronavirus a venit cu provocări și schimbări pentru multe familii din Moldova și din întreaga lume, dar experiența arată că acolo unde responsabilitățile se împart în mod egal și ambii parteneri se implică, orice provocare e depășită ușor, iar familia rămâne puternică și sănătoasă. Este și cazul familiei Diaconu din Chișinău, a cărei istorie o povestim cu ocazia Zilei Internaționale a Familiei.

„Mereu ne susținem în tot ce facem”

Olga și Alexei Diaconu sunt împreună de 16 ani și au trei copii. Și-ar mai dori, dar îi oprește incertitudinea economică din țară. Au avut o mică afacere la nordul țării, unde au locuit până nu demult, dar au fost nevoiți să renunțe la ea. De doi ani, familia Diaconu s-a mutat la Chișinău pentru a oferi copiilor mai multe posibilități, dar și pentru că Olga a reușit să-și schimbe locul de muncă și să facă ce îi place cel mai mult programare. 

Decizia de a lăsa viața de la Râșcani și de a începe totul de la zero în capitală a fost luată după multe discuții în familie și sacrificii din partea tuturor. Mai întâi a venit Olga, iar Alexei a rămas acasă cu copiii pentru a nu-i întrerupe de la școală și grădiniță, preluând toate responsabilitățile mamei. A fost un an cu provocări pentru toată familia.

„Am făcut naveta Chișinău – Râșcani tot anul. Vineri seara plecam acasă și reveneam la Chișinău luni dimineață. Uneori, când nu mai puteam de dor, plecam și în mijlocul săptămânii, seara după muncă și reveneam a doua zi dimineață. Voiam să-i văd măcar câteva ore, să le pot spune noapte bună înainte de culcare. A fost un an dificil, dar am fost nevoiți să facem acest pas ca să le putem oferi copiilor mai multe”, povestește Olga.

Și spune că fără implicarea și sprijinul soțului n-ar fi reușit să depășească aceste momente. „Eu întotdeauna m-am implicat acasă în tot ce trebuie de făcut. Și mereu ne susținem în tot ce facem. N-a fost deloc ușor, dar ne-am descurcat. Astăzi, copiii noștri învață la școli bune și au posibilitatea să-și urmeze pasiunile”, spune Alexei.

Fiica cea mai mare, Mihaela, este în clasa a 3-a și după orele de la școală merge la ore de canto. Are o voce frumoasă și îi place să cânte și să danseze. Gabriela este în clasa a 2-a și face pictură. Petrică este cel mai mic și mereu cu inițiative. Spune că mai vrea un frățior ca să nu fie în minoritate în familie.

Pe timp de pandemie și-au împărțit sarcinile pentru a reuși

Chiar și pe timp de carantină o zi are tot atâtea ore și nevoile familiei nu s-au schimbat. Diminețile încep cu gimnastică. Alexei e pe post de antrenor de sport și tot el face temele cu copiii și îi supraveghează în timpul lecțiilor online. În acest timp, Olga muncește la biroul improvizat la balcon. Cea mai mare și plăcută schimbare e că în sfârșit reușesc să mănânce împreună la prânz. Și-au împărțit sarcinile. Olga gătește, iar Alexei face temele cu copiii și se ocupă de curățenie.

Fac totul împreună, astfel reușesc să aibă timp pentru jocurile care au devenit o regulă plăcută în fiecare seară, cât timp au fost interzise plimbările în parc sau la grădina zoologică. „Dacă soțul nu s-ar implica așa de mult aș fi epuizată, nu le-aș reuși pe toate și s-ar răsfrânge asupra întregii familii și a productivității mele la muncă”, menționează Olga.

Copiilor le place când își văd părinții că fac lucruri împreună. „Îmi place că mama mea gândește bine și mă ajută și pe mine, și e frumoasă și gătește gustos, și îmi place că îl iubește pe tata, iar tata o iubește pe mama și e puternic”, spune Gabriela. „Dar mie îmi place când ne jucăm împreună”, completează Mihaela. „Mie îmi place când mama ne face pizza”, spune Petrică și apoi strigă toți într-o voce că vor la mare. „Pentru că vara va fi cald și coronavirusul va pleca de la noi”. Iar dacă nu, ei vor merge la bunicii de la Hiliuți unde îi așteaptă bazine gonflabile pe care le vor umple cu apă și se vor scălda.

Implicarea egală în familie aduce beneficii tuturor

În Analiza situației populației în Republica Moldova, elaborată de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), se atestă că în societatea moldovenească încă mai predomină percepțiile, conform cărora responsabilităţile ce ţin de familie sunt cele ale femeii şi aceasta trebuie să-şi facă timp pentru familie şi să renunţe la carieră, iar bărbatul trebuie să asigure familia material. Adesea se neglijează contribuţia financiară a femeii la bugetul gospodăriei, faptul că şi ea este angajată în câmpul muncii şi că responsabilităţile în familie trebuie împărţite egal.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării