main logo
7121

Povestea tinerei din Moldova care a primit o inimă nouă în SUA

Atunci când a decedat tatăl său, la 30 de ani, în urma unei afecțiuni rare la inimă a aflat că și ea, și fratele său moștenise boala ereditar.

Povestea tinerei din Moldova care a primit o inimă nouă în SUA

A crescut cu gândul că va repeta povestea tatălui, iar moartea fratelui la doar 27 de ani i-a reconfirmat toate fricile. “Nu mai aveam planuri pentru ziua de mâine. Știam că e rândul meu”, mărturisește Galina. Mutarea în SUA i-a dat nu doar șansa unei vieți mai bune, dar și a doua inimă, transmite Ştiri.md cu referire la Moldova.org.

La doi ani de la transplantul de inimă, tânăra se simte mai bine ca niciodată, a absolvit recent studiile în medicină, face voluntariat și încurajează persoanele care sunt în așteptarea unui transplant prin exemplul propriu.

Galina Vicol, originară din satul Sadîc a povestit pentru Moldova.org cum a fost acest drum lung spre o inimă nouă și cum e să primești a doua șansă într-o țară străină, la mii km de casă.

Șansa plecării în SUA

În 2013, în timp ce lucra în Turcia pentru a-și putea plăti medicamentele costisitoare a afat că a câștigat Green Card-ul. Deși se afla într-o stare gravă, s-a ambiționat să plece. “M-am gândit că poate acolo viața mea va putea fi prelungită”, spune Galina.

Ajunsă peste ocean, lucrurile păreau la fel de sumbre – starea sănătății se agravase și mai mult – “aveam picioarele și burta umflate, fiecare zi părea ultima”. Tot acolo auzise, pentru prima dată, de la un medic că are nevoie urgentă de transplant de inimă.

A cunoscut alți moldoveni, dar și localnici, iar în scurt timp un doctor a reușit să o transfere de urgență în Los Angeles, la spitalul Cedars Sinai. Peste cinci luni a fost sunată și anunțată că s-a găsit o inimă pentru ea.

Galina împreună cu doctorul Fardad Esmailian, care a efectuat transplantul

Transplantul

Nu cunoaște prea multe despre donatoare, însă vorbește cu multă emoție și recunoștință despre femeia de 33 de ani de la care a primit inima. Deși există clauze de confidențialitate, Galina speră că va reuși să cunoască familia acesteia pentru a le mulțumi pentru șansa la a doua viață.

La fel de recunoscătoare este și statului adoptiv care i-a plătit integral costurile operației – aproape un milion de dolari.

Operația a durat opt ore, iar Galina s-a recuperat impresionant de repede, ținând cont de complexitatea intervenției.

Viața cu inima nouă

Recunoaște că niciodată nu și-ar fi imaginat și nici nu a visat la o asemenea șansă – în urmă cu cinci ani își număra zilele, la propriu. Galina spune că nu ar fi ajuns aici dacă nu avea credința în Dumnezeu, iar rugăciunile și studiul Bibliei i-au fost cel mai bun sprijin în zilele grele.

După un an de la operație a început școala medicală pe care a absolvit-o recent. Face voluntariat și oferă consiliere oamenilor care sunt în așteptarea unui transplant.  “Vreau să-i inspir prin exemplul propriu”, spune tânăra cu mult licăr în ochi.

Galina a realizat un film în care și-a spus povestea. Este activă pe rețelele de socializare, acolo unde vorbește despre experiența sa și despre bucuria unei noi inimi. Ține și o pagină de Instagram unde împărtășește cu urmăritorii săi pasiunea pentru fashion.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării