main logo
714

Povestea medicului care adună din bucăţi membrele amputate ale pacienţilor

Anatol Calistru, medicul care adună din bucăţi membrele amputate ale pacienţilor. Timp de aproape două decenii acesta a făcut mii de operații la Spitalul de Urgență din Chișinău.

Medicul care adună din bucăţi membrele amputate ale pacienţilor

El este doctorul care a salvat picioarele, mâinile sau degetele pacienților care au fost traumate, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

„Am avut cazuri când acestea amputate au fost aduse în borcane, în sacoșe în diferite lichide. Cazuri diferite”, a spus microchirurgul.

Pasiunea de microchirurgie și-a dezvoltat-o la Moscova. Mai întâi și-a dorit să fie chirurg generalist, însă acestuia i s-a propus să se reprofileze în domeniul microchirurgiei. Ulterior, cariera și-a continuat-o în Chișinău, chiar dacă a fost rugat să rămână la Moscova, familia a fost mai presus de toate.

„În microchirurgie am venit de la Moscova. Când am făcut studiile la Moscova mi s-a propus să rămân acolo, dar m-am întors acasă”, povesteşte Anatol Calistru.

În Secţia de Microchirurgie a Spitalului de Urgenţă din Chişinău se efectuează zilnic operaţii, uneori şi mai multe pe zi. „Am avut la serviciu și 14 internări, 14 pacienți care au fost operați unul după altul. În general câte patru, cinci, șase, șapte pacienți în 24 de ore operăm”, a menționat medicul.

Anatol Calistru a mai spus că pacienții se adresează frecvent la medic cu diferite traume. Începând cu fracturi de gravitate medie și până la situații mai grave.

„Acestea sunt frecvent la noi, când vin cu mâna amputată în sacoșă, cu degetele amputate în sacoșă…cu picioarele, mâinile replantate.”

Îşi aminteşte că, din cei peste 20 de ani de microchirurgie a întâlnit de toate. Acesta spune că cele mai grave operaţii le-a avut la o femei și o adolescentă care au suferit o traumă foarte gravă.

„Ambele membre superioare amputate, sau ambele membre inferioare amputate. Cazuri sunt grave, au fost cazui când ambele membre superioare au fost amputate de la nivelul braților la un copil de 18 ani. A fost și o doamnă din suburbia Chișinăului, care a avut o fractură de gambă. Dar trebuia de scăpat, de salvat piciorul. Acestă operțaie a durat 12 ore și 35 de minute. Fără întrerupere”, povestește Anatol Calistru.

O zi din viaţa microchirurgului nu este niciodată previzibilă. Uneori munca acestuia poate fi în regim non-stop.

„Se începe serviciu de la ora 8 dimineața, dar când se termină este greu de spus, uneori sunt 24/24”, ne povestește medicul, care de dis-de-dimineață făcuse deja trei operații.

Medicul recomandă pacienților că în cazurile grave de lezare a mâinilor, picioarelor, degetelor să fim calmi și să ne adresăm cât mai rapid medicului.

„Pacienții aud că trebuie de pus în gheață. Am avut multe cazuri când mâna sau piciorul, care este fracturat este turnat gheață deasupra și când îl aduce este congelat deja. De obicei trebuie să avem două sacoșe. În una se pune apă cu gheață, iar în alta acest amputat și se plasează în prima sacoșă ca să se evite contactul direct.”

Recent, Anatol Calistru a fost premiat, pentru profesionalism și dedicație de care a dat dovadă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării