Povestea celui mai mare producător de fructe goji din Moldova
Pe lângă timp și bani, a investit și multă pasiune în ceea ce face, iar acum se poate bucura de o afacere profitabilă. Este vorba despre Elena Vetrici din satul Chirileni, Ungheni, care a devenit cea mai mare producătoare de fructe goji din Republica Moldova.

Elena Vetrici spune că a descoperit fructele de goji în timp ce explora internetul. După ce a citit despre beneficiile acestor pomușoare, nu a zăbovit mult și a adus din România 200 de puieți, pe care i-a plantat în grădină. Pentru că a observat că au început să se vândă ca pâinea caldă, în 2018, femeia decis să planteze șase hectare de goji, iar acum a devenit cel mai mare producător de aceste fructe de la noi din țară, transmite Știri.md, cu referire la tv8.md.
„Am convenit că era un produs care face bine organismului uman, plus că era profitabil. A treia parte bună, a plantației de goji, poate lucra oricine, anume la cules poate lucra oricine, pentru că nu este ca și în cazul căpșunilor, că trebuie să te apleci și să apară durerile de spate”, spune Elena.
Potrivit producătoarei, pomul de goji nu este deloc capricios și nu are nevoie de multă apă pentru a crește. De asemenea, aceasta menționează că fructele goji se mențin atât la temperaturi caniculare, cât și atunci când afară este frig.
„Când încep căldurile, el se simte foarte bine, atunci începe să înflorească, începe să rodească din luna mai, recoltarea se începe din luna iunie și durează până vin înghețurile, dacă vine un îngheț de minus 5, tot de pe câmp se oprește, tot îngheață, fructele de goji nu îngheață, frunzele nu se schimbă la culoare, el e rezistent la temperatura de -5 grade.Pe fiecare crenguță este fruct copt, este fruct verde și vedeți că este încă și floare, el încontinuu crește și înflorește”, spune producătoarea.
Cea mai mare parte din roada sa, femeia o exportă peste hotarele țării, în special, în Polonia, unde acestea sunt la mare căutare. Gojii însă pot fi găsiți și la târgurile produselor eco din țară, ce-i drept, prețul este destul de pipărat, ajungând până la 250 de lei kilogramul.
Recent, agricultoarea și-a deschis o minifabrică, unde produce gemuri, sucuri sau fructe uscate, fără zahăr sau conservanți.
Paralel cu dezvoltarea afacerii, femeia a și studiat. Acum o lună a susținut diploma de licență la facultatea de Procesare a produselor de origine nonanimală. Tot ce a învățat le transmite și angajaților săi, la moment antreprenoarea are cinci la număr.
Producătoarea ne-a mai spus că fructele de goji, în medicina chineză, țara sa de origine, sunt utilizate de mii de ani, pentru îmbunătățirea vederii, protejarea ficatului, dar și creșterea longevității. În Republica Moldova sunt peste 26 de producători de goji.