main logo
29840

Pot trece moldovenii Prutul? O familie din Cahul a făcut cale întoarsă

Pot sau nu trece liber moldovenii Prutul? O familie din Cahul a făcut cale întoarsă de la frontieră, asta deși statul vecin a anunțat că din 1 iunie, deținătorii pașaportului biometric pot ajunge fără probleme la destinație.

Pot trece moldovenii Prutul? O familie din Cahul a făcut cale întoarsă

Totuși, poliția română de frontieră le-a cerut certificatul de vaccinare sau testul negativ la coronavirus și, pentru că nu le aveau, i-a întors acasă, transmite Știri.md cu referire la tv6.md.

Și Ministerul de Externe de la Chișinău confirmă că România a introdus Moldova în lista țărilor din zona verde, fiind ridicate toate restricțiile pentru noi.

La 31 mai, Ambasada României la Chișinău a anunțat oficial că, începând cu 1 iunie, se anulează restricțiile de intrare în România pentru cetățenii străini, iar prin urmare, moldovenii cu pașapoarte biometrice, pot trece Prutul fără nicio problemă, indiferent de scopul călătoriei.

Totodată, cetățenii noștri nu vor fi plasaţi în carantină pentru că Moldova a fost inclusă în zona verde.

După ce au citit această informație, cinci membri ai unei familii din Slobozia Mare, Cahul, au decis să plece în Galați, pentru a sărbători Ziua Copiilor.

Dumitru Zaporojan, locuitor din satul Slobozia Mare: „Ne-am suit dimineața toți în mașină, toată familia și ne-am pornit. Și când am ajuns în vama română, Poliția de Frontieră, mi-a adus o hotărâre, ne-a invocat că prin hotărârea din 29 aprilie, care spune, că indiferent ce persoane, indiferent din ce zonă vin și nu au cetățenie a Uniunii Europene, trebuie să stea în carantină 14 zile”.

Mai mult, Dumitru Zaporojan spune că la vama din Galați li s-au cerut testele negative la coronavirus sau certificatul de vaccinare, asta deși în comunicatul ambasadei nu se spune nimic despre necesitatea acestor acte.

Dumitru Zaporojan, locuitor din satul Slobozia Mare: „Copiii au început să plângă, a fost cam neplăcută situația. Faptul că a fost difuzat la televizor și spus, chiar și șeful nostru de la Poliția de Frontieră a spus că da, putem trece doar cu biometricul, mi se pare ceva anormal, ca după aia să te întoarcă înapoi”.

Și Ministerul de Externe de la Chișinău confirmă că România a introdus Moldova în lista țărilor din zona verde, fiind ridicate toate restricțiile pentru noi.

Daniel Vodă, serviciul de presă al MAEIE al RM: „Dacă oamenii au fost doar în Republica Moldova, și au plecat în România, conform deciziei pe care noi am primit-o de la partea română, de la 1 iunie s-au anulat restricțiile de intrare, respectiv cei cu pașapoartele biometrice pot intra indiferent de scopul călătoriei. – Fără a avea nevoie de test și acte de vaccinare? – Da”.

Nici Ambasada României la Chișinău și nici Poliția română de frontieră nu ne-ar răspuns la telefon pentru un comentariu.

Totodată, potrivit Ministerului nostru de Externe, carantina sau testul negativ la COVID, rămân obligatorii la revenirea în Moldova din țara vecină.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării