main logo
600

Poroșenko, îndemnat să ridice sancțiunile privind uzina de la Rîbniţa

Angajaţii Uzinei Metalurgice Moldoveneşti (UMM) de origine ucraineană îl îndeamnă pe preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, să ridice sancţiunile introduse în primăvară în privinţa uzinei de la Rîbniţa.

Poroșenko, îndemnat să ridice sancțiunile privind uzina de la Rîbniţa

În documentul citat de agenţia Infotag se menţionează că includerea UMM în lista de sancţiuni a dus la „ruperea relaţiilor reciproc avantajoase cu partenerii ucraineni - furnizori de materii prime şi de materiale, precum şi cu consumatorii produselor finite ale întreprinderii".

Conducerea uzinei consideră, de asemenea, că decizia privind sancţiunile este nedreaptă şi făcută „ca urmare a jocurilor de culise ale metalurgiştilor monopolişti", transmite Știri.md.

UMM este orientată spre materia primă ucraineană (40% din fierul vechi livrat la uzină spre prelucrare provin din Ucraina), iar impunerea sancţiunilor „paralizează efectiv activitatea sa", lucru care convine doar concurenţilor interesaţi de pe piaţa deşeurilor metalice".

În legătură cu sancţiunile, UMM nu numai că a pierdut posibilitatea de a cumpăra fier vechi din Ucraina, dar şi de a livra produse finite către clienţii ucraineni. 

Restricţiile au afectat şi tranzitul prin Ucraina al produselor fabricate destinate Europei.

UMM afirmă că activează în baza unor contracte directe oneste, cu achitarea integrală a tuturor impozitelor şi taxelor de export ale Ucrainei, cu o logistică transparentă şi deschisă, nu îşi furnizează produsele nici în Crimeea, nici în Federaţia Rusă.

La uzină muncesc peste 2 mii de oameni, iar o treime dintre aceştia sunt cetăţeni ai Ucrainei. Împreună cu familiile lor, ei formează coloana vertebrală a diasporei ucrainene din Rîbniţa, unde este publicat ziarul ucrainean "Gomin", activează ansamblul de muzică ucraineană "Barvinok, ansamblul vocal pentru copii "Zoloti Dzvinociki".

În luna mai, Ucraina a introdus sancţiuni pentru un şir de companii ruse. În lista acestora a fost inclusă şi Uzina Metalurgică Moldovenească, amplasată în oraşul Râbniţa din regiunea transnistreană a Moldovei. 

„Măsurile economice şi alte măsuri restrictive speciale" au fost introduse pentru o perioadă de trei ani în formă de "blocarea activelor, limitarea operaţiunilor comerciale, împiedicarea retragerii capitalului peste hotarele Ucrainei, suspendarea îndeplinirii obligaţiilor economice şi financiare, precum şi a interdicţiei pentru achiziţiile publice". 

Decizia a fost luată la iniţiativa Asociaţiei întreprinderilor metalurgice „Ukrmetallurgprom". 

În primul semestru, întreprinderile ucrainene au exportat fier uzat în valoare de $89,1 mil. Aproape 72% din expor turi au revenit Moldovei (a se citi UMM - "I.").

Uzina Metalurgică de la Râbniţa a fost construită în 1985 şi până în prezent rămâne a fi una dintre cele mai moderne întreprinderi metalurgice de pe teritoriul fostei URSS. 

Uzina este specializată în prelucrarea metalelor grele. Capacităţile sale permit producerea a circa 1 milion de tone de oţel şi tot atâta laminate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării