main logo
397

Populația economic activă a țării a scăzut cu 15% în ultimii 20 de ani

Republica Moldova pierde constant forță de muncă. Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), numă­rul persoanelor apte de muncă este în continuă scădere.

Populația economic activă a țării a scăzut cu 15% în ultimii 20 de aniPopulația economic activă a țării a scăzut cu 15% în ultimii 20 de ani.

Datele oficiale ara­tă că, anul trecut, populația economic activă a constituit 1,2 milioane de oa­meni – în scădere cu 1% față de 2016 și cu aproape 15 la sută mai puțin față de acum 20 de ani, scrie vocea.md.

Conform statisticilor oficiale, dacă, în anul 2000, rata de ocupare a populației era de aproape 55 la suta, anul trecut doar 40 la suta din oameni erau apți de muncă. 

Din numărul total de persoane angajate în câmpul muncii, cei mai mulți au activat în sectorul prestări servicii, puțin peste 30 la sută au muncit în agricultură, 12 la suta în industrie și 4,7 la sută în sectorul construcțiilor.

Cu toate acestea, zeci de mii de oameni nu au un loc de muncă. 

Potrivit BNS, ofici­al, anul trecut, în Moldova, erau înregistrați peste 50 de mii de șomeri. Cei mai afectați sunt bărbații – aproape 60 la sută. Din nu­mărul total de șomeri, 35 la sută locuiesc la sate și, puțin peste 64 la sută, provin din mediul urban.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării