main logo
502

Popovici: Academia de Științe a fost privată de orice pârghii

Impunerea unui model inadecvat de reformare a Academiei de Științe a Moldovei ar putea duce la distrugerea acestei ramuri în țara noastră, afirmă consilierul președintelui în domeniul Educației, Corneliu Popovici.

Popovici: Academia de Științe a fost privată de orice pârghii

Oficialul și-a exprimat regretul că nucleul științei moldovenești s-a transformat într-un club elitar și nu e un veritabil centru de cercetare, transmite Știri.md cu referire la Noi.md.

„Din păcate, astăzi AȘM nu mai este acea entitate care a fost în perioada de la fondare și până la cea mai recentă reformă, adică între anii 1946 și 2017. 

Nucleul științei moldovenești s-a transformat într-un club elitar, a devenit o structură care reunește un grup de oameni – personalități cu realizări în domeniul științei și inovării, dar nu institute de cercetare”, a explicat Popovici. 

El a mai menționat că reformarea Academiei de Științe a fost făcută necumpătat, rezonabil era să fie urmat exemplul țărilor vecine – România, Ucraina sau Federația Rusă. 

„Astăzi, AȘM nu se deosebește prin nimic de alte instituții care se ocupă de cercetare și inovare și a fost privată de orice pârghii reale de a influența procesele din domeniu. Această situație este rezultatul preluării unui model de academie de științe impropriu țării noastre, regiunii noastre, realității noastre. Un model nereușit care poate duce la distrugerea științei”, a punctat Corneliu Popovici.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării