main logo
404

Pomul de Crăciun poate fi folosit în gospodărie sau în scopuri ecologice

Odată cu sărbătoarea de Bobotează, şirul sărbătorilor de iarnă s-a consumat, iar specialiştii recomandă mai multe soluţii de întrebuinţare a brazilor naturali de Crăciun.

Pomul de Crăciun poate fi folosit în gospodărie sau în scopuri ecologice

Astfel, cel mai important pom din an poate fi folosit pentru araci, compost, borduri pentru grădină etc., transmite Știri.md cu referire la moldpres.

„Într-o gospodărie este mereu nevoie de araci pentru susținerea unor legume precum tomatele sau castraveții, așa că, bine curățat de crenguțe și de ace, bradul de Crăciun poate deveni un sprijin bun în grădină. De asemenea, este folositor şi compostul din trunchiul bradului și din ace. Fie că îl mărunțiți cu ajutorul unui topor sau că aveți chiar un tocător în gospodărie, lemnul mărunțit poate fi apoi împrăștiat în grădină, la rădăcini, pentru a bloca dezvoltarea buruienilor. Pe măsură ce se va descompune, acest rest se va transforma în nutrienți pentru sol”, susţin mai multe surse de specialitate.

Ramurile bradului mai pot proteja culturile perene. Astfel, așezate deasupra acestora, ele vor forma un mic acoperiș care va apăra plantele de îngheț și de greutatea zăpezii. Ramurile uscate de brad pot aprinde ușor un foc pentru grătar. La fel, trunchiul bine uscat după zilele în care a stat în casă se taie bucăți și se poate folosi pentru focul în sobă.

Mai mulţi proprietari de iazuri, precum şi specialişti ai serviciilor piscicole, afirmă că brazii pot fi puși în apă pentru a deveni adăpostul peștilor pentru restul iernii.

„Cei mai mulți cetăţeni optează pentru aruncarea bradului la gunoi, dar unii o fac cu mai multă responsabilitate și spirit civic decât alții. Bradul ar trebui dus la gunoiştile autorizate, nu aruncat oriunde în spațiile publice. În multe orașe, autoritățile au găsit modalități de a valorifica brazii dacă nu sunt acoperiți de gunoi. Nu e bună nici ideea aruncării pe geam a bradului, dacă în grădina blocului vecinii au plantat răsaduri. Bradul poate fi scos mai uşor din casă dacă se foloseşte un sac de plastic. Reciclarea brazilor este mai simplă atunci când aceștia nu au urme de ornamente, de plastic sau de sfoară între crengi. Este bine şi dacă bradul poate fi dus direct într-o pădure, unde va putea fi folosit de rozătoare și păsări ca adăpost, sau va hrăni alți copaci când se descompune”, au explicat pentru Moldpres specialişti de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării