main logo
2521

Pompierii moldoveni au plecat în Grecia. Mesajele lui Efros și Sandu

Echipa pompierilor de combaterea terestră a incendiilor forestiere din cadrul IGSU al MAI a plecat spre Grecia în misiunea de pre-poziționare a echipelor de stingere a incendiilor de pădure.

Pompierii moldoveni au plecat în Grecia. Mesajele lui Efros și SanduFoto: igsu

Prezentă la ceremonia de detașare, președintele R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că această misiune va contribui și la îmbunătățirea relațiilor R. Moldova cu Republica Elenă. De asemenea, președintele i-a rugat pe salvatori și pompieri să aibă grijă „pentru că noi vă așteptăm acasă sănătoși”, transmite Știri.md.

„Această misiune este o dovadă în plus că Republica Moldova nu doar primește ajutor, ci și oferă ajutor. Este important să continuăm să consolidăm capacitatea serviciului situații de urgență, să acționeze în situații complicate. Este important să îi ajutăm pe cetățeni să învețe să se comporte în astfel de situații. Am toată încrederea că o să vă descurcați bine. Bineînțeles, vreau să vă rog să fiți prudenți, pentru că noi vă așteptăm acasă sănătoși. Această misiune va contribui și la îmbunătățirea în continuare a relațiilor noastre cu Republica Elenă, cu care avem deja relații foarte bune. Dvs. sunteți ambasadorii noștri în această țară. Rolul salvatorului doar va crește în anii ce urmează”, a declarat ea.

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a precizat că prim participarea la această misiune, R.Moldova face încă un pas înainte ca să demonstreze că este un partener de încredere pentru țările UE.

„Republica Moldova este unica țară admisă în Mecanismul de Protecție Civilă în această misiune, alături de Bulgaria, Malta și România. Dvs. aveți o misiune și o sarcină foarte dificilă și sunt convins că sunteți pregătiți pentru a face față acestei sarcini. Vă doresc succes și nu uitați că reprezentați nu doar IGSU și MAI, dar și întreaga țară. Vă mulțumesc pentru curajul și devotamentul pe care le manifestați, participând la astfel de misiuni”, a spus el.

Echipa Republicii Moldova este formată în total din 40 de pompieri și șapte unități de tehnică de intervenție. Douăzeci de angajați din cadrul IGSU cu cinci unități de tehnică au plecat în Republica Elenă pe data de 13 iulie. Astfel, pe data de 29 iulie, 20 de salvatori vor fi detașați în regiunea NEA Makri cu două unități de tehnică pentru efectuarea rotației de efectiv.

Astfel, în perioada 16 iulie - 15 august, echipa pompierilor de combaterea terestră a incendiilor forestiere din cadrul IGSU al MAI (GFFFv-MD) va participa la misiunea de pre-poziționare în cadrul Programul European de Pre-poziționare a Echipelor de Stingere a Incendiilor de Pădure în Republica Elenă regiunea NEA Makri.

Echipa formată din specialiști în domeniul stingerii incendiilor forestiere din cadrul IGSU va deveni parte a efortului european în procesul pregătirii forțelor de intervenție conform standardelor europene în cazul producerii incendiilor de pădure, ceea ce va contribui la protecția comunităților și a mediului înconjurător.

Pe parcursul anului 2024, țările solicitante de sprijin pentru limitarea incendiilor au fost Grecia, Italia, Franța, Spania și Portugalia. În acest sens, au fost selectate, echipe de intervenție din 12 țări: România, Bulgaria, Malta, Polonia, Slovacia, Italia, Slovenia, Grecia, Austria, Franța, Spania și Republica Moldova, cu efectiv în număr total de peste 500 pompieri.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării