main logo
505

Polonia va restaura pietrele funerare dintr-un cimitir din Chișinău

Două pietre funerare ale unor polonezi care au trăit pe actualul teritoriu al Republicii Moldova la sfârșitul secolului 19 ale căror morminte se află în Cimitirul Romano-Catolic din Capitală vor fi renovate în cadrul unui proiect de restaurare a patrimoniului polonez.

Polonia va restaura pietrele funerare dintr-un cimitir din Chișinău

Proiectul este desfășurat de Ambasada Poloniei în Republica Moldova, în colaborare cu Ministerul Culturii și Patrimoniului Național al Republicii Polone și Primăria Chișinău, transmite Știri.md cu referire la Ipn.md.

Bartlomiej Zdaniuk, ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, a precizat că acesta este al cincilea an în care se desfășoară lucrările de renovare și restaurare a pietrelor funerare.

„În tradiția neamului polonez, această legătură cu generațiile care au trecut deja la cele veșnice este deosebit de importantă pentru că, dacă avem grijă de înaintașii noștri, atunci urmașii noștri vor avea grijă de noi”, a declarat Bartlomiej Zdaniuk.

Diplomatul polonez a spus că deja s-a reușit renovarea mai multor pietre funerare, cu sprijinul financiar și intelectual al specialiștilor din Polonia, costul proiectului ridicându-se la câteva sute de mii de euro.

„Anul acesta, la mijlocul lunii august, vor începe lucrările de renovare a pietrelor funerare. Va veni o echipă și va dura vreo trei săptămâni. În mod paralel, au loc discuții și merg înainte procedurile pentru renovarea capelei Ohanovici. Deocamdată, datorită unui sponsor privat, am oprit degradarea obiectivului”, a spus ambasadorul polonez.

Bartlomiej Zdaniuk a mai declarat că aceeași echipă de la Chișinău are grijă și de un cimitir din localitatea Rașcov din regiunea transnistreană, unde a rămas o biserică veche poloneză și mai multe pietre funerare ale polonezilor îngropați acolo.

Ludmila Boțan, directoarea întreprinderii municipale „Combinatul Servicii Funerare” a declarat că, de la începutul proiectului, au fost renovate zece pietre funerare, urmând ca anul acesta să fie renovate alte două. 

„Paralel cu lucrările de restaurare ale pietrelor funerare, mai au loc și lucrări de restaurare ale capelei Ohanovici, la care se lucrează cu documentele de proiect, anul acesta fiind obținut certificatul de urbanism”, a precizat Ludmila Boțan.

Directoarea a mai precizat că, în total, ar urma să fie restaurate 51 de pietre funerare ale polonezi înmormântați la Cimitirul Romano-Catolic. „Ca parte a proiectului, noi am instalat cinci camere de luat vederi la acest cimitir, în care sunt îngropați peste 1500 de polonezi, și am reușit să reparăm gardul de protecție în jurul capelei, inclusiv am asigurat iluminatul”, a declarat Ludmila Boțan.

Cimitirul Romano-Catolic din Chișinău se întinde pe o suprafață de două hectare, aproximativ 50% dintre cei îngropați acolo fiind polonezi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării