main logo
1788

Podarilov i-a cerut lui Trocin să plece: Pentru o altă funcție în IGP

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Iurie Podarilov, recunoaște că a purtat o discuție cu fostul șef al BPDS „Fulger”, Cazimir Trocin, în care i-a propus să plece din funcție, însă susține că, în schimb, i-a oferit posibilitatea de a ocupa o funcție similară, în altă subdiviziune a IGP.

Podarilov i-a cerut lui Trocin să plece: Pentru o altă funcție în IGPFoto: unimedia.info

„Sistemul chiar necesită o schimbare și o resetare completă. O mare parte din foștii angajați, care au activat ani de zile, nu erau cei mai integri și cei mai curați. În privința domnului Trocin au fost efectuate careva investigații jurnalistice, care au scos la iveală anumite ilegalități”, a declarat Iurie Podarilov, pentru UNIMEDIA, transmite Știri.md.

„În primul rând, este doar o parte din discuție, este ruptă din context, o mare parte din aceste secvențe sunt rupte din context. Sistemul chiar necesită o schimbare și o resetare completă. Domnului Trocin în cadrul discuției i s-a propus o altă funcție analogică, tot de conducere, ca să poată finisa contractul de muncă. Deja nu mai importă care subdiviziune mai concret, sistemul este necesar de curățit, o mare parte din foștii angajați, care au activat ani de zile, nu erau cei mai integri și cei mai curați. În privința domnului Trocin au fost efectuate careva investigații jurnalistice, care au scos la iveală anumite ilegalități”, a declarat Iurie Podarilov, pentru UNIMEDIA.

„Din partea IGP nu au fost admise careva abuzuri sau încălcări ale legislației, ne-am ocupat și în continuare ne vom ocupa de curățarea sistemului”, a mai adăugat acesta.

Șeful IGP neagă că anchetele inițiate pe numele fostului șef de la Fulger ar fi o răzbunare pe Trocin, după ce a refuzat să plece din funcție de bunăvoie: „Ce fel de răzbunare poate fi dacă i s-a propus o funcție analogică? Dar faptul cum a procedat ulterior dumnealui a fost un motiv de inițiere a anchetelor. IGP nici nu a efectuat anchetele de serviciu, dumnealui fiind angajat în cadrul MAI, ancheta a fost desfășurată de Serviciul Protecție Internă și Anticorupție”.

Totodată, Iurie Podarilov susține că investigația cu privire la modul în care au fost desfășurate anchetele în privința lui Trocin ar fi o manipulare: „Despre manipulările care au fost prin intermediul unor bloggeri... din start au fost aduse unele interpretări, despre faptul că cineva a fost preîntâmpinat despre răspundere penală și altcineva nu. Este expres prevăzut în legislație în ce cazuri se face acest lucru. Sunt niște manipulări, pentru a denigra imaginea. Vorbesc despre faptul că sunt schimbări în cadrul IGP, iar rezistența există și vine inclusiv și din interiorul sistemului, a persoanelor care nu doresc schimbări, este o reacție a unor persoane care procedează în acest mod”.

Fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, cere demisia șefului IGP, Iurie Podarilov, după ce în presă a apărut un audio în care Podarilov îi cere fostului șef Fulger să demisioneze. „Doamna Revenco, ieri toată țara a ascultat care sunt metodele de „convingere” ale șefului IGP în raport cu subalternii. Reieșind din toate „meritele” acumulate de dânsul într-o perioadă foarte scurtă, vă propun să-l chemați pe domnul Podarilov și să vină el la Dvs deja cu cererea semnată”, a scris Slusari, pe Facebook.

Șeful IGP, Iurie Podarilov, i-ar fi cerut fostului șef al BPDS „Fulger”, Cazimir Trocin, să plece din funcție. Cel puțin asta reiese dintr-o discuție telefonică dintre cei doi, publicată de deschide.md. Cei doi ar fi discutat cu câteva zile înainte ca Trocin să fie suspendat din funcție în urma unor plângeri enunțate de angajații de la Fulger. Conducerea IGP deocamdată nu a venit cu o reacția pe acest caz.

Podarilov anunța, în noiembrie 2021, că comandantul Brigăzii de poliție cu destinație specială Fulger, Cazimir Trocin, este supus unei anchete interne, fiind suspendat din funcție. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Iurie Podarilov, a anunțat ce învinuiri i se aduc, dar și că nu poate oferi mai multe detalii, pentru a nu prejudicia mersul investigației.

Cazimir Trocin a fost numit comandant al Brigăzii de poliție cu destinație specială Fulger în august 2020, fiind prezentat de către ministrul Afacerilor Interne de atunci, Pavel Voicu.

La sfârșitul lunii septembrie 2020, Ziarul de Gardă scria că o scrisoare cu mai multe acuzații în adresa șefului Batalionului cu destinație specială „Fulger” a ajuns pe masa mai multor instituții de stat, inclusiv la Președinție, Consiliul Suprem de Securitate, Procuratura Generală și Serviciul de Informații și Securitate.

În aceeași perioadă, ofițeri din cadrul Fulger au denunțat presiuni, într-o scrisoare deschisă. „Am decis să rupem tăcerea. Instituția noastră este una dintre cele de elită ale MAI, care la moment se confruntă cu un val de presiuni și destabilizări create intenționat, având drept scop preluarea conducerii de către alte persoane”, se arată în scrisoare.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat, în acest context: „Întotdeauna este suspicios când sunt așa scrisori publice de nemulțumire și dorința de a păstra anumiți conducători, care au muncit, nici nu știu dacă pot să folosesc cuvântul muncit, au deținut funcții”.

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Iurie Podarilov, a venit cu mai multe precizări, după ce a discutat atât cu șefii departamentelor Brigăzii cu destinație specială, cât și cu ofițerii din subordine, cu privire la denunțurile făcute în scrisoarea apărută în spațiul public.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării