14 aug, 2019 12:32
180
0

PNUD: Secțiile de votare nu sunt adaptate pentru oamenii cu dizabilități

14 aug, 2019 12:32
180
0

Din 612 clădiri publice în care sunt organizate secții de votare doar 6 sunt accesibile persoanelor cu dizabilități, 174 sunt parțial accesibile și 432 sunt inaccesibile.

PNUD: Secțiile de votare nu sunt adaptate pentru oamenii cu dizabilități

Rezultatele sunt cuprinse în studiul „Acces egal pentru toți în secțiile de votare”, realizat de Comisia Electorală Centrală și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), transmite Știri.md cu referire la Ipn.md.

„Cele aproximativ 170.000 de persoane cu dizabilități care au drept de vot ar putea vota la fel ca și ceilalți, la secțiile de votare și nu acasă. Problema pe care o întâmpină aceste persoane este accesul la secțiile de vot”, a declarat Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale, în contextul prezentării studiului.

Dorin Cimil a mai precizat că, începând cu 14 august, se dă startul campaniei „Acces egal pentru toți în secțiile de votare”. 

Rolul campaniei, care va dura o lună, este ca factorii de decizie și populația să conștientizeze că accesul egal în secțiile de votare trebuie garantat pentru toți.

Andrea Cuzyova, reprezentantă rezidentă adjunctă a PNUD Moldova, a declarat  că „unele categorii de cetățeni, în special persoanele cu dizabilități, se confruntă cu mai multe obstacole atunci când trebuie să își exercite în mod liber dreptul la vot”. Andrea Cuzyova și-a exprimat convingerea că rezultatele și recomandările studiului vor trezi interesul factorilor de decizie și că acestea vor acționa astfel încât să asigure accesul persoanelor cu dizabilități în secțiile de votare.

Autorii studiului recomandă Autorităților Publice Centrale să fortifice eforturile pentru implementarea Programului Național de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități și să creeze un fond național/raional pentru accesibilitate.

Autorităților Publice Locale li se recomandă să instaleze rampe mobile în instituțiile unde intrările nu sunt adaptate sau sunt inaccesibile și să acorde o atenție primordială pentru implementarea conceptului de „adaptare rezonabilă” a clădirilor existente.

Studiul „Acces egal pentru toți în secțiile de votare” face parte din programul „Consolidarea democrației în  Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, al Ambasadei Marii Britanii la Chișinău.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter