main logo
10987

Ploi torențiale în țară: Zeci de familii, fără lumină și acoperiș

Mai multe case au rămas fără acoperiș, unii șoferi și-au găsit mașinile avariate, iar gospodarii cu grădinile și roada la care au muncit luni de zile au găsit totul distrus.

Ploi torențiale în țară: Zeci de familii, fără lumină și acoperiș

Asta se întâmplă în zeci de localități din R. Moldova în urma furtunii care a avut loc în seara zilei de ieri, 25 iulie, transmite Știri.md.

În ajutorul oamenilor au venit aproape 200 de angajați IGSU care sunt antrenați la lichidarea consecințelor distrugerilor.

Salvatorii IGSU din nordul și centrul țării lucrează în regim sporit în urma condițiilor meteorologice nefavorabile înregistrate în seara zilei de 25 iulie 2023. Potrivit datelor colectate din subdiviziunile teritoriale ale Inspectoratului, de intervențiile angajaților IGSU a fost nevoie în 13 localități din raioanele Edineț, Fălești, Râșcani, Bălți, Glodeni, Soroca, Criuleni, Hâncești, Ștefan Vodă, Ialoveni, Ocnița, Drochia, dar și în Capitală.

Echipele de salvatori IGSU au intervenit pentru a defrișa mai mulți copaci doborâți pe drumurile locale, care au blocat circulația în municipiul Edineț și alte localități, dar și pentru înlăturarea arborilor și crengilor, care s-au prăbușit peste mai multe autovehicule. Totodată, rafalele puternice și ploaia torențială au smuls foi de ardezie de pe acoperișurile mai multor case și clădiri. Cele mai multe intervenții au avut loc în municipiul Edineț și în orașul Cupcini. Aici, salvatorii au efectuat lucrări de defrișare a copacilor doborâți și de deblocare a drumurilor. 

La moment, situația se ameliorează, iar în urma intervențiilor IGSU la deblocarea drumurilor, circulația rutieră în municipiul Edineț a fost restabilită.

Mai mult, echipele IGSU sunt antrenate la deblocarea traseului spre mănăstirea „Nașterea Domnului” Zăbriceni. 

În total, potrivit datelor operative, către ora 06:00, în localitățile afectate salvatorii au efectuat peste 100 de intervenții la lichidarea consecințelor condițiilor meteorologice nefavorabile.

La momentul actual, în nordul țării, pentru lichidarea consecințelor furtunii sunt antrenați peste 195 de salvatori cu 49 de autospeciale de intervenție. 

În urma intemperiilor, nimeni nu a avut de suferit. 

Totodată, în urma furtunii, în mai multe localități din țară au fost înregistrate deconectări de la energia electrică. La data de 26 iulie, către ora 06:00, au rămas deconectate parțial de la energia electrică 76 de localități din nouă raioane, printre care Drochia, Dondușeni, Soroca, Râșcani, Edineț.

Salvatorii și pompierii continuă să lucreze la fața locului.

Prejudiciile și pagubele materiale provocate în urma condițiilor meteorologice nefavorabile înregistrate urmează a fi stabilite în cadrul Comisiilor pentru Situații Excepționale teritoriale.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării