main logo
1555

Ploi torențiale în Moldova: Apelurile la 112 au crescut cu aproape 33%

Din cauza condițiilor meteo nefavorabile înregistrate ieri, 14 septembrie, la numărul unic de urgență 112 solicitările a crescut cu aproape 33%.

Ploi torențiale în Moldova: Apelurile la 112 au crescut cu aproape 33%Foto: Serviciul 112

Numărul de apeluri intrate în sistemul informațional automatizat al SIA 112 a fost de aproape 10.000, iar în intervalul orelor 11:00-19:00 numărul solicitărilor recepționate la numărul de urgență a depășit media de apeluri intrate pe oră. Astfel, au fost recepționate la anumite ore peste 500 de solicitări, aproximativ nouă solicitări înregistrate pe minut, transmite Știri.md.

Drept urmare, personalul 112 a lucrat neîntrerupt într-un ritm alert și operativ pentru a organiza eficient operațiile de intervenție.

Potrivit reprezentanților, aproape 4.000 de apeluri recepționate la numărul 112 au semnalat situații care nu sunt de competența serviciului de urgență. În consecință, se pierdeau secunde valoroase în detrimentul oamenilor care aveau nevoie urgentă de ajutor și așteptau în apel pentru că linia era ocupată.

De menționat că cel mai des oamenii au semnalat cazuri medicale, cazuri legate de persoane agresive, conflicte, accidente rutiere și situații legate de deblocare și salvare sub influența ploilor puternice: inundații, pomparea apei din locuințe, pivnițe, subsoluri, cabluri electrice rupte căzute la pământ, trasee și drumuri blocate, accidente rutiere neînsemnate. 

Cele mai multe situații de intervenție și salvare, sub influența ploilor puternice, au fost semnalate din localitățile din raioanele de centru și sud: Strășeni, Orhei, Călărași, Ialoveni, Hânceṣti, Cantemir, Leova, precum ṣi unele suburbii din municipiul Chiṣinău.

Știri.md amintește că Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit Codul Portocaliu de instabilitate atmosferică și pentru astăzi, 15 septembrie. În acest context, în țară se așteaptă scurgeri intensive pe pante, cu formarea viiturilor rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe bazinele hidrografice.

Echipele Primăriei, care au lucrat non-stop, vor rămân în teren și în continuare pentru a gestiona efectele acestor intemperii.

De menționat că pe parcursul nopții au fost efectuate lucrări de deblocare a traseelor, de defrișarea arborilor căzuți și de pompare a apelor din gospodăriile oamenilor.

În acest sens, președinta Maia Sandu a transmis un mesaj de mulțumire pentru toți cei care s-au implicat la lichidarea consecințelor ploilor abundente și a îndemnat populația să limiteze deplasările.

Citește și: RTEC avertizează: Din cauza ploilor, traficul rutier poate fi afectat

Citește și: Cum a arătat Chișinău după ploile torențiale de sâmbătă

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării