main logo
2404

Ploi și vreme rece în weekend: Fenomele extreme din octombrie

Vreme rece şi ploioasă au prognozat meteorologii pentru acest sfârșit de săptămână, transmite Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Ploi și vreme rece în weekend: Fenomele extreme din octombrieFoto: știri.md

Conform SHS, sâmbătă, 17 octombrie, pe întreg teritoriul țării se așteaptă ploi cu descărcări electrice. Valorile termice vor fi cuprinse între 14-19 grade, ziua, şi 10-15, noaptea, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Duminică va fi şi mai frig, valoarea maximală a termometrelor indicând 17 grade Celsius.

Aceleași tendințe termice se vor menține şi la începutul săptămânii următoare, însă de miercuri, 21 octombrie, afară se va încălzi, iar meteorologii anunță până la 22 grade Celsius.

Prognozele pentru a treia decadă din octombrie, deocamdată, nu prezintă pericol, dar specialiștii susțin că în unii ani, în a doua jumătate a lunii octombrie se poate forma strat de zăpadă, cum a fost, bunăoară, la Camenca şi Râbnița, pe 16 octombrie 1976, dar acesta se topește repede.

Din fenomenele meteorologice stihinice în această lună, cel mai mare pericol îl prezintă înghețurile, care pot fi semnalate aproape în fiecare an. În medie, o dată în 8 ani se înregistrează ploi torențiale şi vânt puternic.

Probabilitatea ploilor torențiale puternice în luna octombrie se reduce în medie până la o dată în 30 ani, iar a ploilor puternice de lungă durată – în medie o singură dată în 50 ani.

Pe lângă datele meteorologilor, bazate pe știință, mai există şi meteorologia populară care ține seama de semnele naturii. Astfel, potrivit meteorologiei din bătrâni, se anunță vreme rea toamna dacă vrăbiile sunt zgomotoase, iar ciorile se adună în stoluri mari.

„Când vrăbiile sunt mai zgomotoase decât de obicei şi fac mizerie prin curțile oamenilor, va ploua puternic şi vremea se răcește în câteva ore.

Dacă vezi pe cer ciori în stoluri mari croncănind şi făcând ture deasupra localității, sunt semne de vreme rea”, indică mai multe surse.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării