main logo
7541

Ploi, caniculă, apoi frig. Cum e luna iunie în R. Moldova

După ploile din ultimele zile, temperaturile caniculare au revenit în forţă şi se vor menţine, pe întreg teritoriul ţării, până la sfârşitul săptămânii, după care vremea se va răci.

Ploi, caniculă, apoi frig. Cum e luna iunie în R. Moldova

Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), până vineri, 22 iunie, în toată ţară se aşteaptă valori termice ce vor depăşi, ziua, indicele de 30 de grade Celsius. Noaptea, vom avea temperaturi de 18-22 grade, transmite Știri.md cu referire la moldpres.md.

Ploi cu descărcări electrice sunt posibile în perioada 21-23 iunie, în toate regiunile R. Moldova, după care vremea se va răci. Astfel, prognozele SHS arată că de sâmbătă mercurul termometrelor va coborî, ziua, până la 23-25 grade la nord, şi 24-27 grade Celsius, în zonele de centru şi sud. Noaptea se aşteaptă 10-15 grade Celsius. Temperaturile relativ mai răcoroase se vor menţine până luni, 25 iunie.

Conform datelor observaţiilor multianuale ale meteorologilor, luna iunie este în fond cea mai ploioasă lună a anului. Cantitatea medie lunară de  precipitaţii pe  teritoriul ţării constituie 62-95 mm, iar numărul zilelor cu precipitaţii este în medie de 10-13. Potrivit datelor specialiştilor, cea mai mare cantitate de precipitaţii lunară a atins  330 mm (Brăneşti, r. Râşcani, 1985), iar cea mai mare cantitate zilnică – 193 mm (Valea Rusului, r. Făleşti, 1985).

Numărul de zile în iunie cu temperatura maximă a aerului ≥30ºC constituie în medie pe teritoriu 2 (Bravicea) – 6 (Tiraspol) zile, maximul observat fiind de 20 de zile (Râbniţa, 1999). 

Numărul de zile cu temperatura maximă a aerului ≥35ºC nu depăşeşte în medie pe teritoriu o zi, însă în unii ani se pot semnala până la 8 zile (Făleşti, 2012). Zile cu temperatura maximă a aerului ≥40ºC au fost notate doar în anul 2012, la Făleşti (o zi).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării