main logo
1732

Platon: Victoriabank ar trebui să întoarcă statului 4 miliarde de lei

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani de închisoare, susține că o parte din miliardul furat din sistemul bancar al Republicii Moldova poate fi în prezent ușor recuperată de la unele bănci din Moldova.

Platon: Victoriabank ar trebui să întoarcă statului 4 miliarde de lei

În acest sens Platon a menționat în cadrul unui interviu pentru TV8, implicarea în devalizarea sistemului bancar a altor bănci, decât cele trei ce făceau parte din "Holdingul Shor", fapt descris detaliat şi în raportul Kroll 1, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Rolul Victoriabank în furtul miliardului

E vorba în special de Victoriabank, care după ce pe 13 noiembrie 2014 a fost emisă prima garanţie de către Guvernul Leancă a început să "pompeze" parcă la comandă sute de milioane de lei în Banca de Economii și doar în câteva zile suma creditelor interbancare a urcat de la 90 de milioane de lei la 1,84 miliarde de lei, se arată în Raportul Kroll 1.

Riscul a fost minim, pentru că exista deja hotărârea Guvernului privind emiterea garanției și banii urmau a fi primiţi înapoi din fondurile BNM.

Veaceslav Platon a declarat în interviul pentru TV8 că prin această operaţiune, ce a făcut parte din procesul de devalizare a sistemului bancar, a fost formată o datorie artificială de circa două miliarde de lei a Băncii de Economii față de Victoriabank.

„Banii nici n-au ieșit din Victoriabank, am toate dovezile. Victoriabank este responsabilă pentru un acord de escrocherie? Este responsabilă”, susţine Veaceslav Platon.

Fostul deputat spune că la acel moment el nu mai controla Victoriabank, pentru că drepturile acţionarilor erau suspendate, iar pe 13 noiembrie 2014 împreună cu câțiva parteneri de-ai săi, a vândut pachetul de circa 39% din capitalul băncii, firmei Insidown Ltd din Cipru, care ar fi aparţinut lui Vladimir Plahotniuc.

"Creditul a fost acordat pe 19 noiembrie. Ei au dat două miliarde – aceasta este o datorie-escrocherie. BEM a primit două miliarde de bani. Victoriabank trebuie să întoarcă banii”, susține fostul deputat.

Potrivit lui, în această situație trebuie calculată şi returnată și dobânda pentru cinci ani. „Iată patru miliarde de lei care astăzi pot fi întoarse statului”, a calculat omul de afaceri.

Acesta a mai susţinut că Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), unul dintre acţionarii principali ai Victoriabank, ştia despre toate acestea. În plus înainte de tranzacţia de cumpărare a pachetului de 39% a Victoriabank de la Insidown Ltd, Platon ar fi avertizat şi Banca Transilvania din România, despre riscurile la care se expune.

Anterior adminsitraţia Victoriabank a negat faptul că ar fi încălcat legislaţia, atunci când în noiembrie 2014 a dat credite de circa două miliarde de lei Băncii de Economii. 

Veaceslav Platon a fost reținut pe 25 iulie 2016, în Kiev şi extrădat peste o lună fiind cercetat penal pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, fapt ce a dus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800 de milioane de lei. El a fost condamnat la 25 ani de închisoare în baza a două dosare penale, dar pledează nevinovat.

Relația Victoriabank cu Plahotniuc și Platon

De notat că până la finele anului 2011, unul dintre acționarii/beneficiarii a unui pachet de circa 38% din acțiunile Victoriabank era fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, care a ajuns să controleze banca din anul 2005, în urma unor operațiuni realizate împreună cu Victor și Viorel Ţopa. În anii 2010-2011, după o serie de atacuri şi litigii le-a preluat şi acţiunile lor.

Totodată el a fost și președinte al Consiliului Victoriabank până în anul 2011 și apoi a vândut acțiunile lui Veaceslav Platon. Ultimul a controlat banca până în anul 2014.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării