main logo
2696

Platon, filmat la Londra. Jurnalist: Unul dintre cei mai căutați oameni

Jurnalistul Vitalie Cojocari de la Euronews România l-a surprins pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon într-un local din Londra.

Platon, filmat la Londra. Jurnalist: Unul dintre cei mai căutați oameni

Reporterul, care este originar din Republica Moldova, l-a recunoscut și i-a luat un scurt interviu pe care îl va publica la ora 12:00 la Euronews România, transmite Știri.md cu referire la Replicamedia.md.

„Eram la Londra, în plin eveniment al funeraliilor. Mă aflam în celebra Trafalgar Square, inima capitalei Marii Britanii. Intrasem într-o cafenea și mă pregăteam să plec. Mi-a atras atenția un cetățean. Mi-am dat seama că îl știu de undeva. De unde? De unde? Și atunci m-a înseninat. Ha, este unul dintre cei mai căutați oameni din Republica Moldova”, a scris Vitalie Cojocari.

Jurnalistul spune că nu a putut rata șansa și i-a luat un interviu cu telefonul mobil.

Din ce zice, pot să vă spun doar că se plânge că a rămas fără jumătate de miliard de dolari, averea sa și că nu poate trăi pe picior mare, așa cum era obișnuit înainte”, spune Vitalie Cojocari.

Interviul poate fi urmărit în transmisiunea directă a postului Euronews de mai jos.

Platon se plânge că autoritățile moldovene l-au deposedat de avere, fiind acuzat nejustificat de participare în furtul miliardului. Acum, controversatul om de afaceri se plânge că a rămas fără bani și este obligat să se mai limiteze în cheltuieli.

„Eu nu doar că am fost învinuit pe nedrept, dar și am suferit pentru asta, am stat închis 4 ani și mi-au luat o avere colosală. Mie și partenerilor mei mi-au furat 2 dintre cele mai mari bănci din țară, MAIB și MICB care împreună formează 52% din piața bancară a Republicii Moldova. Nu știu câți bani, la cât pot fi evaluate 52% din piața bancară din țară? Între 300 și 500 de milioane/ În asigurări noi eram și controlam circa 50% din piață. Nu eram un om sărac. Dar acum? Acum, mă limitez la cheltuieli. Eu mai am niște bani pentru o viață normală, dar nu la volumele pe care le aveam atunci”, a opinat controversatul om de afaceri.

Veaceslav Platon a vorbit și despre șederea sa în Marea Britanie unde, spune el, este sigur că nu va avea parte de abuzuri și că-i vor fi respectate drepturile.

„Eu îs în Marea Britanie pentru că la moment sistemul de drept al Marii Britanii dă practic absoluta siguranță că în adresa ta nu vor avea loc abuzuri. În Rusia acum să vorbim despre stat de drept e amuzant, acum în Rusia mie mi-ar fi dificil pentru că acolo am un dosar pe scoaterea de capital, cunoscut drept Laundromat care nu are nicio legătură cu spălarea de bani”, a mai spus Veaceslav Platon. Vedeți mai jos reportajul cu interviul omului de afaceri de la Euronews.

Veaceslav Platon a fost achitat, la 14 iunie 2021, de Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani. La aproape un an după ce a fost eliberat din închisoare, Veaceslav Platon a fost absolvit de toate acuzațiile care au dus la condamnarea sa anterioară în dosarul miliardului. Ulterior, a părăsit teritoriul Republicii Moldova la câteva zile după alegerile din 11 iulie, chiar înainte de a se prezenta la o ședință de judecată în dosarul filării magistratei Angela Bostan.

Acesta și avocații săi au ascuns informațiile despre locul aflării sale. Atunci când au apărut zvonuri că a zburat la Londra unde ar putea cere azil politic, avocatul său, Ion Crețu, a declarat că acesta, de fapt, s-a aflat în Londra doar în tranzit, urmând să ajungă la Praga.

Mai târziu, omul de afaceri a fost surprins de moldoveni pe străzile Londrei. Ulterior, Platon a confirmat că se află în Marea Britanie.

La 24 iunie 2022, Procuratura Anticorupție a anunțat că, urmare a admiterii demersurilor procurorilor anticorupție, cu autorizarea instanței judecătorești s-a dispus punerea sub sechestru a mijloacelor financiare în sumă de 268 054 638,19 lei, deținute atât cu drept de proprietate, cât și prin intermediul terților, de către învinuitul Veaceslav Platon, în cauza penală denumită generic „Laundromat”.

Veaceslav Platon a fost reținut la 25 iulie 2016 la Kiev, în aceeași zi în care autoritățile de la Chișinău l-au anunțat în căutare internațională, fiind învinuit în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii, de unde ar fi primit credite neperformante în sumă de aproximativ 800 de milioane de lei. Pe 29 august 2016, Platon a fost extrădat în R. Moldova. Procurorul pe acest caz a cerut pentru Platon o pedeapsă cumulativă de 23 de ani de închisoare.

Ulterior, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat într-o conferință de presă că dosarul în privința lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate, iar principalul beneficiar al furtului miliardului a fost Vlad Plahotniuc. La 15 iunie 2020, Platon a fost eliberat din penitenciar după ce instanța a acceptat demersul procurorului general de suspendare a executării pedepsei.

Procuratura a solicitat restituirea dosarului penal pentru reluarea urmăririi penale, în vederea identificării făptuitorului infracțiunilor.

Veaceslav Platon a fost deputat în Parlamentul R. Moldova între anii 2009-2010, pe listele Alianţei Moldova Noastră, fiind considerat unul dintre cei mai bogaţi cetăţeni moldoveni. Anterior, în 1998, a fost ales membru al Consiliului Municipal Chișinău pe listele Blocului electoral al Agrarienilor. În 1994 a devenit vicepreședinte al Consiliului de administrare al băncii „Moldindconbank”, apoi și vicepreședinte al Consiliului băncii „Investprivatbank”. A avut afaceri în domeniul zahărului în R. Moldova, apoi în domeniul atomo-energetic din Ucraina. De-a lungul anilor, acesta a fost acuzat de participarea la diverse scheme dubioase, fiind poreclit „raiderul nr. 1 din CSI”.

În special prin intermediari, Platon deţine afaceri în R. Moldova, Ucraina şi Rusia.

Platon a acuzat că dosarele penale emise pe numele său ar fi o comandă venită din partea fostului său partener de afaceri, Vladimir Plahotniuc.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării