1370
2
Platon, despre fraudă: Plahotniuc a dat ordin întreprinderilor de stat
1370
2

Furtul de proporții din sistemul bancar al R. Moldova s-a produs în trei etape.

Inițial au fost scoși toți banii din cele trei bănci falimentare: Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, iar în cea de-a doua etapă au fost incluse în schemă și întreprinderile de stat, transmite Știri.md

Procesul a fost ghidat de Serghei Iaralov, afirmă omul de afaceri Veaceslav Platon în ultima parte a interviului acordat în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

„În septembrie-octombrie 2014 a fost a doua etapă. Plahotniuc a dat ordin întreprinderilor de stat să ia credite în alte bănci și să arunce banii la BEM, adică să-i pună în conturile lor de la BEM. „Moldtelecom”, „Moldova Gaz”, toate companiile aveau depozite acolo. Știu că Iaralov a cerut credite pe aceste întreprinderi. Iaralov se ocupa de asta, cerea credite în toate băncile pentru aceste întreprinderi de stat”, povestește Platon.

Potrivit scenariului descris de acesta, cu cât mai mulți bani aduceau întreprinderile de stat la BEM, cu atât mai mult s-a putut fura. Totul se făcea într-o zi. Până seara, banii nu erau. Se trimiteau în offshoruri.

„Formal banii nu erau în BEM, dar erau pe hârtie. Erau extrase bancare”, a precizat Iaralov.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter