22 iunie, 16:49
318
0
Platforma eȘcoală: Înscrierea în clasa a X-a poate fi făcută și online
22 iunie, 16:49
318
0

Anul acesta, la Chișinău, înscrierea elevilor în clasa a X-a pentru prima dată va avea loc online. Începând cu 22 iunie, vor fi acceptate cererile electronice ale părinților cu copii care trec într-o clasă liceală sau doresc să-și continuie studiile la o școală specializată.

Conform deciziei Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, anul acesta, înscrierea elevilor în clasa a X-a se va desfășura în două etape: de la 22 iunie până la 10 iulie și de la 10 august până la 18 august.

Locuitorii Chișinăului pot depune cererile online prin intermediul platformei eȘcoală. Site-ul platformei oferă o listă cu toate instituțiile de învățământ care acceptă elevi în clasa a 10-a. 

Școlile pot fi sortate în funcție de district sau după profil: real, umanist, sport, arte, teatru, etc. Pentru fiecare instituție de învățământ, este indicat numărul de locuri disponibile și cereri depuse.

Admiterea la clasa a 10-a are loc pe bază de concurs, astfel elevii vor fi selectați în funcție de performanțele academice – de la punctajul maxim în descreștere. Punctajul mediu este calculat cu aplicarea formulelor din metodologia Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Candidații aprobați de administrația școlii vor primi un e-mail cu privire la admiterea în instituția de învățământ și o invitație de a prezenta documentele în original sau de a trece suplimentar un test de concurs, în cazul în care instituția desfășoară examene de admitere.

Dacă cererea a fost respinsă, în e-mail va fi indicat motivul. În acest caz, părinții vor trebui să depună o nouă cerere la altă instituție de învățământ.

Pentru a depune cererea, trebuie să vă conectați la platforma eȘcoală, să selectați o instituție de învățământ, să completați formularul și să atașați documentele necesare: copia certificatului de absolvire a clasei a IX-a, copia actului de identitate, copiile diplomelor de la competiții raionale/municipale, naționale sau internaționale (dacă există).

Platforma E-școală a fost dezvoltată la inițiativa Direcției Generale Educație, Tineret și Sport din municipiul Chișinău cu susținerea Primăriei municipiului Chișinău și a proiectului Studii.md. Aceasta a fost concepută pentru a face procesul de admitere în instituțiile de învățământ operativ și transparent.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter