main logo
1965

Plasmafereza curativă e solicitată de tot mai mulți oameni din nordul țării

Numărul persoanelor din nordul țării care au solicitat plasmafereza curativă s-a mărit cu 50%, în ultimul an. Specialiștii Centrul Național de Transfuzie a Sângelui Bălți explică acest lucru prin faptul că pacienții cu boli cronice au evitat să meargă la medic în timpul pandemiei, iar acum sunt nevoiți să recurgă la aceste proceduri ca să-și îmbunătățească starea de sănătate.

Plasmafereza curativă e solicitată de tot mai mulți oameniFoto: tvn.md

Plasmafereza este un proces similar cu dializa renală. În timpul acestei proceduri, sângele este filtrat, fiind eliminați anticorpii nocivi. Anticorpii fac parte din sistemul natural de apărare al organismului care ajută la distrugerea elementelor străine, precum germenii sau bacteriile, transmite Știri.md cu referire la tvn.md

Pe parcursul anului 2020, au solicitat plasmafereza curativă 58 de pacienți, iar în 2021 numărul acestora a crescut cu 39, potrivit datelor oferite de Centrul Național de Transfuzie a Sângelui Bălți

Numărul de pacienți care au solicitat plasmafereza curativă

2020                                2021

58                                    97

Sursă: CTB

Viorica Mînăscurtă, șef secție Centrul Național de Transfuzie a Sângelui Bălți: „Sunt pacienți care au trecut prin COVID și solicită proceduri de plasmafereza pentru a curăța sângele, a îmbunătăți circulația, a se dezintoxica”.

Medicii explică această creștere a solicitărilor pentru această procedură curativă și prin faptul că în pandemie oamenii au evitat vizitele la medic, fapt ce a agravat starea de sănătate mai cu seamă a bolnavilor cronici.

Viorica Mînăscurtă, șef secție Centrul Național de Transfuzie a Sângelui Bălți: „A fost o perioadă când pacienții cronici nu s-au adresat la CMF-uri din cauza COVID-ului, nu neapărat că a fost restricționat, dar și frica populației și bolile cronice au fost cam lăsate la o parte și acum a crescut numărul de solicitări. Solicită mai mult pentru ca să-și îmbunătățească starea, să revină la normal și să continue viața”. 

Plasmafereza curativa este prescrisă de cele mai multe ori bolnavilor cu afecțiuni ale sistemului nervos central, cu maladii autoimune și alergii.

–        Bolile sistemului nervos central

–        Maladiile autoimmune

–        Alergii

Sursă: CTB

Când vine vorba despre donatorii de plasmă și sânge care au trecut prin COVID-19, medicii au anumite recomandări pentru ei.

Viorica Mînăscurtă, șef secție Centrul Național de Transfuzie a Sângelui Bălți: „Cei care au fost gravi ar fi bine să se abțină de la donare, cei de formă clinică, sub-clinică să vină peste patru, cinci luni dacă se simt bine. Dacă e vorba despre o vaccinare, pentru unele vaccinuri este de șapte zile, pentru unele de două săptămâni”.

De la începutul pandemiei, toți pacienții cu COVID-19 care aveau nevoie de plasmafereză o puteau face doar la Spitalul Clinic Bălți.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării