main logo
883

Planul B: Cum să recunoști insolația. Măsuri de prim ajutor

În Republica Moldova a fost emisă avertizarea de cod galben de caniculă. În această perioadă de temperaturi anormale, mulți oameni suferă frecvent de supraîncălziri și insolații, care pot duce la probleme grave de sănătate.

Planul B: Cum să recunoști insolația. Măsuri de prim ajutor

În ediția curentă a proiectului „Planul B”, Dmitri Polșcin, instructor de acordare a primului ajutor, împărtășește sfaturi, care vă vor ajuta să recunoașteți simptomele insolației, să știți cum trebuie să ajutați victima până la sosirea ambulanței și ce măsuri de prevenire să respectați. 

După cum știți, insolațiile și supraîncălzirile/hipertermia sunt o stare patologică provocată de expunerea îndelungată a corpului la acțiunea razelor solare și care se manifestă prin febră, dureri de cap, amețeli, greață, delir etc. 

După primele simptome, apare dificultatea de respirație, acufenă, tahicardia, întunecarea în fața ochilor. 

Dacă nici la această etapă nu a fost oferit niciun ajutor medical, atunci, supraîncălzirea duce la afectarea rapidă a sistemului nervos central, se îngreunează respirația, pulsul devine frecvent și slab, apar crampele musculare, delirul și halucinațiile.

Dacă în timpul caniculei vedeți oameni cu simptome similare lângă dvs., trebuie să efectuați următoarele acțiuni: 

- Mutați victima la umbră sau într-o încăpere rece și culcați-o, ridicându-i capul;

- Dacă victima e îmbrăcată în haine mai groase, atunci, dezbrăcați-o și slăbiți-i centura pantalonilor. După aceasta, luați o sticlă cu apă, umeziți un șervețel și puneți-i o compresă rece pe cap. Apoi, trebuie să frecați/udați corpul cu apă rece, începând cu zona inimii;

- Iar dacă persoana este conștientă, dați-i să bea niște apă rece;

- În cazul pierderii conștiinței, este necesar să treziți respirația persoanei cu amoniac și să o întoarceți pe o parte. Acest lucru este foarte ușor de făcut, chiar dacă persoana este foarte mare. Trebuie să puneți o mână de-a lungul corpului, iar cealaltă - sub barba persoanei, să îndoiți un picior la genunchi și să întoarceți corpul spre dvs. cu o mișcare ușoară. Neapărat să chemați o ambulanță.

Proiectul special „Planul B" a fost lansat în cadrul programului de informare a populației cu privire la regulile de conduită în situații extreme. Pentru a afla mai multe despre cum să oferiți primul ajutor unei persoane, care a suferit o insolație, vizionați videoul nostru: 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării