main logo
857

Plan B: Cum să evitați toxiinfecțiile alimentare

Zilele însorite, fructele și legumele proaspete, precum și picnicurile în aer liber reprezintă una dintre cele mai periculoase combinații ale verii.

Plan B: Cum să evitați toxiinfecțiile alimentare

În ediția curentă a proiectului „Plan B”, Dmitri Polșcin, instructor de acordare a primului ajutor, împărtășește sfaturi, care vă vor ajuta să evitați consecințele neplăcute ale toxiinfecțiilor alimentare. 

Toxiinfecțiile alimentare apar predominant vara, datorită temperaturilor ridicate și nerespectării regulilor de igienă, care creează condiții propice pentru reproducerea bacteriilor patogene și a microbilor, ce pot provoca diferite boli: infecții intestinale, salmoneloză, botulism, oxiuriaza (viermi intestinali) și altele.  

Pentru a evita intoxicația alimentară în timpul unui picnic, trebuie să respectați câteva reguli sanitare importante: 

— Spălați-vă bine pe mâini înainte de mâncare;  

— Spălați fructele și legumele înainte de consum; 

— Prăjiți bine carnea și nu puneți carnea preparată în vasul, unde a stat acea crudă; 

— Evitați consumul ciupercilor și al fructelor de pădure, dacă nu sunteți siguri de originea lor. 

„Simptomele toxiinfecției alimentare se pot face simțite foarte repede și includ: greață, vomă, dureri de cap și slăbiciune generală. Astfel, pentru a ameliora aceste efecte, în primul rând, este necesară eliminarea toxinelor din organism printr-un lavaj gastric cu apă la temperatura camerei, sau ceai dulce, provocând ulterior voma. Dați-i victimei un absorbant intestinal, spre exemplu câțiva cărbuni activați. După aceasta, lăsați-o să se odihnească și asigurați-vă că bea mult lichid”, — spune Dmitri Polșcin în noua ediție a proiectului „Plan B”. 

În toate cazurile de toxiinfecție alimentară, se recomandă să vă adresați medicului. Cumpărați produsele alimentare doar din magazinele specializate și spălați-vă bine pe mâini înainte de mâncare. 

Proiectul special „Plan B" a fost lansat în cadrul programului de informare a populației cu privire la regulile de conduită în situații extreme. 

Pentru a afla mai multe detalii despre cum să evitați toxiinfecțiile alimentare, vizionați video-ul nostru: 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării