715
0
Plafonul despăgubirilor în cazul constatării amiabile a accidentului este de 10.000 de lei
715
0

Cuantumul maxim de despăgubire în cazul aplicării procedurii de constatare amiabilă a accidentului va fi în mărime de 10.000 de lei.

Foto: IPN

O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Comisia Națională a Pieței Financiare, transmite Știri.md cu referire la IPN.

De asemenea, CNPF a stabilit forma și conținutul formularului „Constatare amiabilă de accident”, precum și normele aferente procedurilor de utilizare a formularului.

Procedura de constatare amiabilă a accidentului poate fi aplicată pentru toate accidentele rutiere survenite pe teritoriul Republicii Moldova, în urma cărora au rezultat numai daune materiale nesemnificative și în care au fost implicate doar două autovehicule.

Formularul conține două pagini autocopiative, cu desen de fundal imprimat ofset, ambele având aceeași valoare juridică. Ambii conducători auto implicați în accident îl vor completa și semna. Ulterior, acesta va fi prezentat asigurătorului, nefiind necesară prezentarea șoferilor pentru documentarea accidentului la Poliție. Astfel, va fi exceptată și sancțiunea contravențională.

Procedura de constatare amiabilă a accidentelor minore, în cazul deținerii poliței de asigurare pentru răspundere civilă auto internă, urmează să devină posibilă din luna septembrie, la șase luni de la publicarea noilor prevederi în Monitorul Oficial. 

Pentru deținătorii certificatului de asigurare „Carte Verde”, procedura se va aplica după expirarea a 24 de luni, adică de la începutul anului viitor.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter