main logo
1934

Piscina de la Dinamo renovată cu două milioane de dolari, nefuncțională

Piscina "Dinamo" care aparține Ministerului Afacerilor Interne, renumit la nivel național, nu poate primi încă vizitatorii după o renovare majoră.

Piscina de la Dinamo renovată cu două milioane de dolari, nefuncționalăFoto: point.md

Care este problema unei întreruperi atât de lungi? Point.md a încercat să afle răspunsul, transmite Știri.md.

Piscina "Dinamo" aparține Clubului Sportiv Central, care are statut de Departament al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

Acesta a fost construit în urmă cu peste 40 de ani ca un bazin de pregătire pentru personalul ministerului.

Ulterior, piscina a fost folosită gratuit și de către organele de securitate ale statului. Bazinul principal are o lungime de 25 de metri.

Există, de asemenea, o piscină pentru copii și o sală de gimnastică.

În mai multe rânduri au avut loc acolo competiții la nivelul forțelor de securitate.

Până în 2017 s-a pus problema unei modernizări serioase a piscinei.

La acea vreme era deja învechit, vestiarele și dușurile erau într-o stare deplorabilă și nu fuseseră reparate de la construcție.

Conducerea de atunci a Ministerului Afacerilor Interne a decis să renoveze și să modernizeze piscina și împrejurimile acesteia. Cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), proiectul "Consolidarea capacității Ministerului Afacerilor Interne și a subdiviziunilor sale de implementare eficientă a reformelor sectoriale" a reușit să atingă acest obiectiv.

Costul acestui proiect a fost de aproape 2 milioane de dolari SUA, din care Guvernul Republicii Moldova a oferit 1.854.000 de dolari SUA și PNUD 101.500 de dolari.

Bazinul a fost modernizat la standardele Federației Internaționale de Natație (FINA), care are ca scop organizarea de competiții nu doar la nivel local, ci și cu participarea înotătorilor din străinătate.

Acesta este un nivel cu totul nou, care nu s-ar fi putut întâmpla înainte.

Vorbind despre renovarea piscinei în sine, merită menționat faptul că lucrurile nu au mers bine nici acolo.

Potrivit raportului de audit al Curții de Conturi a Republicii Moldova privind situațiile financiare consolidate ale Ministerului Afacerilor Interne la 31 decembrie 2021, au fost depistate o serie de nereguli.

Astfel, valoarea echipamentelor achiziționate pentru piscina, contabilizate în evidența contabilă la 8,5 milioane de lei, a fost supraevaluată cu 3,2 milioane de lei față de valoarea confirmată prin declarațiile vamale de import.

De asemenea, Clubul Sportiv Central "Dinamo" a achitat în numerar taxe de import în valoare de 452,6 mii lei.

Acesta este, probabil, un caz unic în istoria modernă, când o instituție de stat face tranzacții financiare în numerar de o asemenea valoare.

Dar, cu toate acestea, reparațiile au fost finalizate. De fapt, toate lucrările necesare au fost finalizate la sfârșitul lunii februarie 2022.

Potrivit informațiilor primite, comisia specială de recepție a instalației a scos la iveală o serie de defecte care trebuiau eliminate, astfel că termenul de punere în funcțiune a bazinului de înot a fost decalat până la data de 2 august anul curent.

Care este motivul pentru care Bazinul de Înot Dinamo nu reușește să primească primii vizitatori și astfel să înceapă să câștige măcar niște bani?

O întrebare similară am vrut să i-o adresăm lui Andrei Năstase, fost vicepremier și ministru al Afacerilor Interne în perioada iunie-noiembrie 2019.

Din păcate, acesta nu a dorit să comenteze acest subiect, invocând programul său încărcat. 

Am reușit să obținem un răspuns doar de la directorul Clubului Dinamo, Ivan Bucur.

Potrivit acestuia, bazinul de înot nu poate începe să funcționeze pentru că nu este rezolvată problema noilor taxe de participare.

Deoarece această facilitate este subordonată Ministerului Afacerilor Interne, tarifele sunt adoptate prin decret guvernamental.

Ultima dată au fost schimbate în 2008, când o oră de vizitare a piscinei a costat 30 de lei. 

Acum, pe baza realităților actuale, Ministerul Afacerilor Interne a venit cu o inițiativă de majorare a tarifului la 100 de lei pe oră.

Potrivit lui I. Bucur, de îndată ce acest act normativ va fi adoptat, piscina va începe să funcționeze imediat.

De asemenea, am cerut părerea specialiștilor de înot despre situația de la piscina "Dinamo". 

Victor Rogut, antrenor principal de înot al Clubului de înot Niagara: "Aș dori doar să-mi exprim regretul că bazinul Dinamo nu a fost pus în funcțiune de atât de mult timp. Această piscină a fost foarte bine renovată. Mi-ar plăcea să lucrez cu înotătorii amatori de acolo în viitor.

Să sperăm că acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat și că piscina nu va suferi pierderi constante. Am analizat și prețurile vizitelor la alte piscine din Capitală, iar acestea variază între 100-120 de lei pe oră. Dar astfel de întreruperi aduc pierderi uriașe pentru stat și pentru autorități.

Din cauza tarifelor neaprobate, nici sala de sport, care se află în aceeași clădire cu piscina, nu poate funcționa.

Conform reglementărilor, bazinul piscinei în sine trebuie să fie întotdeauna plin cu apă, astfel încât mecanismele care alimentează și filtrează apa să nu se strice.

Situația amintește oarecum de Chișinău-Arena, care, de asemenea, are perspective uriașe pentru organizarea de competiții sportive internaționale; este complet gata, dar din cauza unor probleme birocratice nespecificate nu a putut începe să funcționeze de mult timp.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării