main logo
762

PIB-ul regiunii transnistrene reprezintă doar 10% din PIB-ul R. Moldova

Anul trecut volumul nominal al Produsului Intern Brut (PIB) al nerecunoscutei Republici Moldovenești Nistrene (RMN) a crescut cu 25,3%, până la 19,3 miliarde de așa-zise ruble transnistrene, a raportat în sovietul suprem de la Tiraspol, Alexandr Rozenberg, ajuns recent la cârma așa-numitului guvern transnistrean.

PIB-ul regiunii transnistrene reprezintă doar 10% din PIB-ul R. Moldova

La cursul oficial de schimb din regiunea separatistă rezultă un PIB de circa 1,2 miliarde de dolari, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com

Chiar și așa, PIB-ul regiunii transnistrene reprezintă doar 10% din PIB-ul Republicii Moldova, care anul trecut a crescut cu 13,9% și a constituit circa 11,9 miliarde de dolari.

Potrivit informațiilor publicate pe pagina guvernului de la Tiraspol, anul trecut, volumul producției industriale din regiune a crescut cu aproape 35%, exporturile - cu peste 48%, până la 939 de milioane de dolari.

Cea mai mare contribuție la PIB a avut-o Uzina Metalurgică de la Râbnița, cu o cotă de 5% din PIB.

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut în 2021 cu 20%, iar investițiile în active fixe, comparativ cu 2020, au crescut cu 27% și au depășit 2,2 miliarde de așa-zise ruble transnistrene.

Acest lucru a avut un efect pozitiv asupra veniturilor fiscale ale regiunii - acestea au crescut cu 15%, a precizat Alexandr Rozenberg, care are doar o lună de când conduce executivul regiunii separatiste.

Conform raportului premierului transnistrean în anul 2021, deficitul bugetului nerecunoscutei Republici Moldovenești Nistrene (RMN) a scăzut semnificativ, constituind 10,7% din PIB. În 2016, de exemplu, deficitul bugetului regiunii reprezenta aproximativ 24% din PIB.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării