main logo
1227

Piața serviciilor de telefonie mobilă a înregistrat o dinamică pozitivă

Potrivit datelor statistice privind evoluția pieței serviciilor de telefonie mobilă, în trimestrul II al anului 2021, se atestă o tendință de creștere a principalilor indicatori ai acestei piețe.

Piața serviciilor de telefonie mobilă a înregistrat o dinamică pozitivă

Numărul total al utilizatorilor s-a majorat, față de finalul anului 2020, cu 5,5% și a constituit 4,3 mil., volumul traficului de voce generat de utilizatori a crescut, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, cu 2,4% și a alcătuit 1,7 mld. minute, iar volumul total al veniturilor realizate de furnizori a înregistrat o creștere de 2%, și a însumat 719,9 mil. lei, comparativ cu trimestrul II al anului 2020, transmite Știri.md.

Analiza datelor prezentate Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) de către furnizorii de servicii de comunicaţii mobile arată că numărul total de utilizatori ai Orange Moldova a crescut cu 28,1 mii, însumând 2,3 mil., baza de abonați ai Moldcell s-a majorat cu 124,7 mii, totalizând circa 1,5 mil., iar numărul utilizatorilor Moldtelecom-Unite s-a mărit cu circa 71,3 mii, totalizând 531,1 mii.

Aceleași date arată că din numărul total de utilizatori de servicii de telefonie mobilă, circa 3,6 mil. erau utilizatori activi, în creștere cu 5,1%.

Rata de penetrare a serviciilor respective, raportată la 100 de utilizatori activi, a crescut cu 8,9 p.p. și a constituit 138,4%.

Analiza traficului de voce generat de utilizatori arată că aceștia preferă să realizeze convorbiri către alte rețele mobile, volumul acestui trafic fiind în creștere cu 21,6%, însumând 411,2 mil. minute, în timp ce traficul realizat în rețelele proprii s-a diminuat cu 2,1%, alcătuind circa 1,2 mld. minute, iar traficul realizat de utilizatori către rețelele fixe a scăzut cu 3,3%, totalizând 69,8 mil. minute.

Traficul mediu lunar (MoU) generat de un utilizator, în trimestrul II al anului curent, a constituit 312 minute (cinci ore și 12 minute), iar durata medie a unui apel a fost de 1,9 minute. Un utilizator deservit de compania Orange Moldova a vorbit în mediu lunar la telefon 349 de minute, cel deservit de Moldtelecom a vorbit la telefon în mediu lunar 338 de minute, iar cel deservit de Moldcell – 241 de minute.

Aceleași date statistice arată că venitul mediu lunar per utilizator activ de telefonie mobilă (ARPU) s-a diminuat, față de același trimestru al anului 2020, cu 0,6% şi a alcătuit 68,2 lei.

Orange Moldova a înregistrat un ARPU de 74 de lei, Moldtelecom-Unite – de 62,2 lei și Moldcell – de 59,5 lei.

La finalul trimestrului II al anului 2021, cotele de piață ale celor trei furnizori de servicii de telefonie mobilă, în funcţie de volumul de vânzări, au fost următoarele: Orange Moldova – 63,2%, Moldcell – de 29,3% şi Moldtelecom – de 7,5%.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării