main logo
720

Piața din Bălți, invadată de arome de scorțișoară și levănțică

Fructe uscate, produse cosmetice eco, miere, ceaiuri, condimente, dar și piese vestimentare au fost expuse în piața „Vasile Alecsandri” din Bălți, în cadrul expo-tâgului „Totul pentru casă”.

Piața din Bălți, invadată de arome de scorțișoară și levănțică

Acesta a adunat mai mulți producători autohtoni care au venit să se laude cu produse de înaltă calitate, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.

Vitalina Gîțu a venit de la Glodeni. Împreună cu cumnata sa au reușit să-și transforme pasiunea într-o afacere de familie. Este primul târg la care participă în afara orașului Glodeni.

„Produsele noastre sunt făcute manual din uleiuri vegetale – vegan – și din glicerină. Și cu diferite ierburi, pe care le colectăm chiar noi și le prelucrăm și le punem în săpun, și uleiuri esențiale, ca să le dea miros. Chiar uleiurile esențiale sunt bune în creme, în produse de îngrijire”, spune Vitalina Gîțu, producătoarea de săpunuri din Glodeni.

Mirosul de scorțișoară și oregano a fost adus în piața din Bălți de Serghei Bîcov din Comrat. În mica sa afacere, bărbatul este ajutat de soție și fiică.  

„Noi avem acolo sală de producere a condimentelor, în care noi facem ceea ce ne-a plăcut toată viața. Acesta a fost hobby-ul nostru – de a găti cu condimente – și la un moment dat am realizat că din asta putem face și o afacere. Participarea la târguri este cea mai bună metodă de promovare a produselor noastre”, spune Serghei Bîcov, un producător de condimente din Comrat.

Iar Maria Sacara din Basarabeasca are o afacere dulce cu albine. La Bălți, a adus tot felul de bunătăți.

„Am venit aici, în Bălți, cu miere diferită, și de poliflora am adus, este foarte gustoasă. Avem miere de tei, de salvie, pentru răceală, am adus miere de salcâm, miere de rapiță. Polen am adus, polen cu miere, miere în fagură am adus, diferite tincturi, de propolis, de ceară”, povestește Maria Sacara, o apicultoare din Basarabeasca.

Oamenii au rămas impresionați de produsele expuse și au cumpărat totul pentru casa lor.

„Oamenii pot face cunoștință cu producătorii locali, să-i susținem în primul rând, pentru că perioada e destul de complicată, și, de ce nu, vedem ceea ce se poate procura, ceea ce se poate achiziționa, atât pentru școală, cât și pentru uz casnic”.

„Găsim noi lucruri care, posibil, nu sunt pe piață”.

„Se poate alege ceva mai ieftin”.

„Îmi pare bine ceea ce se petrece, ceea ce se organizează la noi”.

„Să susținem producția locală este, pur și simplu, vital, ca Republica Moldova să devină un pic mai bogată”, spun oamenii.

La Expo-târgul din Bălți au participat producători și agenţi economici din municipiile Bălţi şi Chişinău, oraşele Drochia, Soroca, Călăraşi, Ungheni, Comrat şi raioanele Rîşcani, Glodeni, Făleşti, Donduşeni, Briceni, Nisporeni, Ialoveni și Basarabeasca.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării