main logo
3018

Petiție online: Vila prezidențiale de la Condrița să fie plasament pentru femei

Internauții au inițiat o petiție, prin care cer transformarea vilei prezidențiale de la Condrița în centru de plasament pentru femei.

Petiție online: Vila de la Condrița să fie plasament pentru femeiFoto: independent.md

Potrivit autoarei petiției, această vilă, ar putea adăposti zeci de femei, acum, pe timp de pandemie, când multe alte centre de plasament sunt în carantină și nu pot să le adăpostească, transmite Știri.md.

"Conform unor date, 73% din femeile Moldovei sunt supuse cel puțin unei forme de violență din partea partenerului intim. Această vilă, ar putea adăposti zeci de femei, acum, pe timp de pandemie, când multe alte centre de plasament sunt în carantină și nu pot să le adăpostească. Dar prinse între patru pereți cu agresorul, în izolare domestică, cazurile de agresiune asupra femeilor explodează, iar apelurile la Telefonul de Încredere de la Centrul Internațional „La Strada Moldova” - 0 8008 8008, au crescut cu 35%!

În mijlocul Codrilor, având preajmă aer, liniște, femeile se vor putea simți în siguranță fizică / emoțională / psihologică / pandemică. Din presă putem afla că 'pe teritoriul vilei cresc păsări, existând chiar și un incubator pentru a scoate pui, o seră pentru legume cu sistem propriu de irigare, stupi de albini și o livadă', deci femeile ar putea crea o comunitate autosuficientă care poate deveni o afacere socială, sprijinită de stat.

Scriu asta în contextul celor 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen și cu ocazia intrării în curând în funcție a Președintei Maia Sandu. Pot, cu drag, merge în vizită de cercetare și participa la adaptarea spațiilor pentru necesitățile și confortul viitoarelor locatare.

Ar fi util și un PAS important, după atâția zeci de ani de misoginism, sexism, violență, tăcere din partea autorităților și a partidului aflat la putere", se arată în textul petiției.

Până acum, petiția a fost semnată de 180 de persoane.

Menționăm că vila prezidențială de la Condrița costă statul peste 1.000.000 (un milion de lei) pe an și este situată la o distanță de 35 de kilometri de Capitală. Aceasta se întinde pe o suprafață de peste 500 de hectare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării