main logo
1009

Petiție: Cerem apă potabilă de calitate în școlile și grădinițile din țară

Un grup de părinți și elevi au lansat o petiție online unde cer autorităților îmbunătățirea calității apei potabile utilizate de copii în grădinițe și școli.

Petiție: Cerem apă potabilă de calitate în școli și grădinițeFoto: IPN

Petiția este adresată premierului Pavel Filip și ministrei Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Silvia Radu, transmite Știri.md.

"Neglijența autorităților publice privind calitatea apei, cu care sunt alimentate instituțiile de învățământ nu poate fi tolerată. Ținând cont de prevederile legale internaționale: Protocolului privind Apa şi Sănătatea al Convenţiei privind protecţia şi utilizarea cursurilor de apă transfrontaliere şi a lacurilor internaţionale (Helsinki, 17 martie 1992)), la care ţara noastră este parte din anul 2005, odată cu ratificarea acestuia prin Legea nr. 207 din 29 iulie 2005; Rezoluţiei cu caracter consultativ al Adunarea Generală a Naţiunilor Unite adoptate în cadrul Sesiunii a 64-a de la 28 iulie 2010 prin care, pentru prima dată, apa curată şi salubritatea sunt declarate un drept fundamental al omului, totodată invocând prevederile naționale stipulate în Legea cu privire la apa potabilă Nr.272 din 10.02.1999 și art. 9, 75 al Codului administrativ nr.116 din 19.07.2018", se arată în petiție.

Semnatarii solicită:

Pe termen scurt până la 6 luni:

1) Ajustarea cadrului normativ care ar permite alocarea surselor pentru asigurarea cu apă potabilă de calitate în cantitate suficientă a tuturor instituțiilor de învățământ din țară (procurarea apei îmbuteliate, instalarea filtrelor de calitate).

2) Elaborarea recomandărilor pentru instituțiile de învățământ, privind încurajarea consumului de apă potabilă, cu indicarea cantităților recomandate pe categorii de vârstă pentru copii și elevi.

3) Verificarea calității apei din fiecare instituție și afișarea pe panoul informativ a rezultatelor verificării cu indicarea clară a parametrilor neconformi, dar și a posibilelor riscuri de sănătate.

4) Campanii de informare privind neadmiterea consumului de apă din fântâni și izvoare, cu aducerea la cunoștință a riscurilor la care sunt supuși cei ce consumă o astfel de apă.

Pe termen mediu 1-3 ani:

1) Asigurarea surselor sigure și sustenabile de apă potabilă calitativă (instalarea cișmelelor, instalarea și asigurarea bunei funcționări a sistemelor de filtrare, bugetarea resurselor necesare schimbării periodice a filtrelor).

2) Planificarea, organizarea și bugetarea unui sistem fezabil de livrare a apei potabile îmbuteliate calitative către instituțiile care nu au surse alternative de apă.

3) Verificarea permanentă a calității apei din fiecare instituție și afișarea rezultatelor verificării.

Menționăm că petiția este inițiată și susținută de: grupul civic Părinți Solidari, Femei cu Idei, Uniunea elevilor și Primăria mea.

Semnează petiția AICI

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării