main logo
557

Peștele care ajunge în grădinițele din Buiucani, verificat de ANSA

Scandalul produselor stricate, livrate în grădinițe, s-a mutat la Guvern.

Peștele care ajunge în grădinițele din Buiucani, verificat de ANSA

Subiectul a fost discutat în cadrul ședinței cabinetului de miniștri, iar șefa Executivului, Maia Sandu, a propus ca agenții economici de rea-credință să fie introduși într-o listă neagră, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

Între timp, președintele țării a cerut ca grădinițele și școlile din țară să fie verificate, în preajma noului an de studiu.

De cealaltă parte, inspectorii de la ANSA au descins la o grădiniță în Capitală și au verificat un lot de pește, ce urma să fie pus pe masa copiilor.

Până să ajungă în grădinițele sectorului Buiucani, loturile de carne și de pește sunt verificate de angajații Direcției Educație. 

Mai apoi, loturile cu produse sunt livrate instituțiilor preșcolare. La una dintre ele, au fost invitați și inspectorii de la ANSA, care însă, aparent, nu au depistat nimic ieșit din comun. Totuși, au prelevat și probe pentru a se asigura că peștii nu conțin paraziți.

Inspector ANSA: „Are un miros specific, este calitatea bună, nu prezintă vreun pericol la prima vedere. Se prelevează probe pentru expedierea în laborator, investigarea la paraziți”.

Bucătăreasa grădiniței: „Mirosul este bun, culoarea este bună”.

Nadeja Raețchi, Directoarea interimară a grădiniței: „În grădinița noastră, până acum, nu pot să spun că au fost probleme cu mâncarea. Sunt mereu produse proaspete”.

Chiar dacă administrația grădiniței și inspectorii ANSA susțin că, la prima vedere, peștele este bun, cele mai importante analize abia urmează să fie obținute. Asta pentru că viermii sunt depistați abia după ce peștele se dezgheață.

Ion Vrânceanu, șef Direcția Educație Buiucani: „În procesul tehnologic, când se începe a prelucra, apar acele probleme – râme, helminți și multe alte lucruri”.

Calitatea produselor livrate pentru grădinițe și școli a fost discutată și în cadrul ședinței de Guvern, la care Maia Sandu a cerut modificarea legislației în domeniu și crearea unei liste neagră a companiilor, care livrează produse alterate. Subiectul a fost și pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Suprem al Securității.

Igor Dodon, președintele țării: „Au fost date indicațiile corespunzătoare pentru verificarea la toate instituțiile preșcolare și școlare, către ANSA, către Ministerul Sănătății, către CNA”.

Scandalul legat de produsele alimentare alterate a pornit acum 10 zile, când o fostă directoare de grădiniță din Chișinău a mers la Președinție, unde s-a plâns că au fost cazuri când peștele livrat de agenții economici era cu viermi, iar pâinea – mucegăită. Atunci, ANSA a organizat o serie de controale inopinate la grădinițe, în urma cărora au depistat doar ouă expirate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării