main logo
1071

Peste 80 de judecători au cerut revocarea membrilor CSM

Peste 80 de magistrați din totalul de peste 400 au cerut, printr-o scrisoare, revocarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii şi organizarea de urgență a Adunării generale a judecătorilor la care să se discute despre curățarea şi resetarea sistemului judecătoresc.

Peste 80 de judecători au cerut revocarea membrilor CSMFoto: agora.md

Demersul lor va fi analizat de autoritatea de reglementare judecătorească joi, 19 septembrie, care va decide dacă să organizeze adunarea generală, transmite Știri.md cu referire la Agora

În cererea depusă, judecătorii menționează că de competența Adunării Generale a Judecătorilor ține inclusiv alegerea, din rândul judecătorilor, a membrilor permanenți și a membrilor supleanți în CSM, și în colegiile specializate. La fel, tot de competența Adunării ține și ridicarea mandatelor acestora. 

Judecătorii mai precizează că Adunarea se convoacă anual, în prima jumătate a lunii februarie, însă aceasta poate fi convocată și în cazuri excepționale, cum ar fi la inițiativa CSM sau a cel puțin 50 de judecători, în cel mult 10 zile lucrătoare din data înregistrării solicitării. 

Președintele Curţii de Apel Bălţi, Alexandru Gheorghieş, face parte din grupul care revendică convocarea adunării generale la care să fie dezbătute inclusiv propunerile de reformă înaintate de ministra Olesea Stamate. El spune că actuala componența a CSM a ales inacțiunea.

„Guvernul a venit cu un proiect de lege cu privire la reformarea sistemului judecătoresc începând de la Curtea Supremă de Justiţie şi aşa mai departe. Eu îmi închipui că CSM trebuia activ să se implice în elaborarea respectivului proiect de lege, aşa parcă s-au lăsat tot pe seama Guvernului, lasă Guvernul să se ocupe, dar noi o să vedem ce o să facă Guvernul. Eu nu am zic că noi nu suntem pentru schimbări, noi dimpotrivă suntem pentru schimbări, noi vrem să reorganizăm sistemul judecătoresc, noi vrem să îmbunătățim activitatea sistemului judecătoresc, noi vrem să recăpătăm credibilitatea faţă de sistemul judecătoresc, dar pentru asta trebuie de făcut ceva, actualul Consiliu chiar nu face nimic”, consideră magistratul.

Potrivit Regulamentului cu privire la funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor, CSM trebuie să asigure desfășurarea întrunirii, să publice hotărârea de convocarea a Adunării, să informeze instanțele, să pregătească lista judecătorilor în exercițiu, a comunicatelor de presă, a proceselor verbale și a proiectului ordinii de zi. La fel, CSM trebuie să stabilească locația unde ar urma să aibă loc Adunarea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării