main logo
664

Peste 27.500 de refugiați au beneficiat de consiliere juridică în Moldova

În trei luni de la invadarea Ucrainei de către Rusia, peste 27.500 de persoane refugiate din Ucraina au beneficiat de consiliere juridică individuală oferită de echipa Centrului de Drept al Avocaților (CDA).

27.500 de refugiați au beneficiat de consiliere juridică în Moldova

Potrivit unui comunicat remis presei, unii membri ai CDA s-au aflat non-stop la punctul de trecere a frontierei Palanca, transmite Știri.md.

"Echipa CDA oferă consilieri juridice și informații utile persoanelor refugiate aflate în centre de cazare și în punctele de trecere a frontierei, la liniile de consiliere telefonica, prin intermediul platformelor de comunicare on-line, prin intermediul rețelelor de socializare și prin distribuirea materialelor informative imprimate.

Centrul de Drept al Avocaților susține Biroul Migrație și Azil (BMA) al MAI și, cu suportul Fundației Soros, a angajat 6 operatori, care, făcând echipă cu operatorii Liniei Verzi BMA, au preluat peste 30.000 de apeluri de la persoanele refugiate din țara vecină", anunță CDA.

Echipa Centrului de Drept al Avocaților continuă monitorizarea respectării drepturilor refugiaților la punctele de trecere a frontierei, oferă consiliere și asistență juridică în 12 centre de cazare a refugiaților din Chișinău și în 51 din alte localități din țară, inclusiv persoanelor găzduite în familii. 

"Problemele abordate se referă în temei la aspecte vizând drepturile refugiaților, documentare, angajare în câmpul muncii, înscrierea copiilor la școală sau grădiniță, acces la servicii medicale, relocare în țările UE.

Pe lângă asistența juridică oferită, reprezentanții CDA mai sunt implicați în alte diverse activități, cum ar fi cele de identificare a vulnerabilităților persoanelor refugiate, facilitarea obținerii ajutoarelor financiare și materiale, protecția copiilor, organizarea de instruiri pentru angajații BMA și ai Poliției de Frontieră privind drepturile refugiaților și procedurile de azil", mai explică CDA.

Menționăm că Centrul de Drept al Avocaților este unicul partener juridic al Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR) în Republica Moldova. 

Echipa CDA oferă asistență juridică gratuită și promovează drepturile solicitanților de azil, beneficiarilor de protecție internațională, străinilor, apatrizilor. 

CDA instruiește și asistă toți actorii implicați în sistemul de azil din Republica Moldova, dar și monitorizează politicile, legislația și activitățile instituțiilor statului din acest domeniu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării