main logo
978

Peste 260 de incendii la poligoanele de deșeuri: Îndemnul IGSU

În primul semestru al anului 2024, în Republica Moldova au fost înregistrate 266 de cazuri de ardere pe teritoriile poligoanelor de deșeuri, pe o suprafață totală de 50,64 hectare.

Peste 260 de incendii la poligoanele de deșeuri: Îndemnul IGSUFoto: Telegram/IGSU

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), cele mai multe cazuri au avut loc în lunile aprilie și mai, din cauza temperaturilor ridicate și a factorului uman, transmite Știri.md.

Cele mai multe incendii s-au produs în raioanele Ialoveni (32 de cazuri), Strășeni (26 de cazuri), Hâncești (18 cazuri) și Orhei (16 cazuri). Cea mai mare suprafață afectată de foc, 10 hectare, a fost la poligonul de deșeuri din localitatea Scăieni, raionul Dondușeni.

„Totodată, pe data de 31 iulie curent, un incendiu a izbucnit pe poligonul de deșeuri din localitatea Sălcuța, raionul Căușeni. Echipele de pompieri, de comun cu autoritățile publice locale, au intervenit prompt, reușind să localizeze focarul inițial până la ora 20:27, arderea fiind lichidată complet la data de 1 august 2024. Investigarea incidentului a relevat că incendiul a fost provocat intenționat de un localnic de 78 de ani. Persoana a fost identificată și amendată cu 15.000 de lei, achitând o parte din amendă în termen de 72 de ore”, comunică IGSU.

În context, IGSU atenționează despre riscul producerii incendiilor la poligoanele de deșeuri care generează efecte nocive, afectând ecosistemele și punând în pericol sănătatea locuitorilor. În același timp, răspândirea focarelor poate afecta câmpurile de vegetație uscată, lanurile de cereale, fondul forestier și localitățile adiacente.  

Astfel, cetățenii sunt îndemnați să nu arunce chibrituri și mucuri de țigară, dar și să evite comportamentele care pot provoca incendii. De asemenea, este necesar de a delimita poligoanele prin fâșii de protecție mineralizate.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării