main logo
427

Peste 250 de oameni nu pot să beneficieze de un transplant renal

Birocrația le furp șansa la o nouă viață. Vorbim despre peste 250 de oameni care ar putea beneficia de un transplant renal, dar care nu sunt înscriși în lista de așteptare. Se întâmplă pentru ca nu sunt suficienți angajați.

Peste 250 de oameni nu pot să beneficieze de un transplant renal


Așa că, în timp ce bolnavii trăiesc cu speranța de a primi un organ sănătos, aceștia sunt legați de aparatele medicale, care îi țin în viață, transmite Știri.md cu referire la protv.md.

Viata lui Constantin Petre depinde de dializa deja de 12 ani. Aparatul practic ii inlocuieste rinichii, care au devenit nefunctionali.

Spune că de aproape un an încearcă să ajungă în lista de așteptare pentru un transplant, dar are de făcut un șir de invesțigatii medicale, care tărgăanează procesul. 

Între timp, de trei ori pe săptămână, bărbatul vine de la Ștefan Vodă la Chișinău pentru tratament. Procedurile durează câte 4 ore. În acest timp, ascultă muzică. Nu se poate despărți de căști, el fiind conducătorul unei formații de fluieriști.

Pacienții cu insuficiență renală au restricții la mâncare și chiar apă. E un chin spun oamenii, dar înțeleg că nu au de ales. 

În prezent, în țara noastră există doar două centre de analiză. Așa că, pacienții din diferite raioane trebuie să cheltuie pe drum ore în șir, ca să ajungă la tratament.

Ministrul Sănătății, care tocmai s-a întors la muncă, dupa ce a fost degrevat din funcție în timpul campaniei electorale, spune că știe despre această problemă. 

Și chiar după ce ajung în lista pentru transplant, pacienții trebuie să aștepte până când se va găsi un donator. Iar în cele mai nefericite cazuri, bolnavul moare înainte de asta. Una din cauze este că doar instituțiile medicale din Capitală sunt autorizate pentru a găsi donatori și a face legatură dintre ei și agenția de transplant.

Recent s-a decis, în urma unei hoărâri a Guvernului, că Moldova să poată face schimb de organe cu alte state, fapt ce ar însemna că pacienții vor aștepta mai puțin timp un donator. La nivel mondial, în fiecare an numărul persoanelor cu insuficiență renală crește. 

Astfel, în fiecare a doua zi de joi a lunii martie, este marcată Ziua Mondiala a Rinichiului, pentru a informa populația despre importanța investigațiilor medicale de rutină în depistarea bolilor renale.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării