main logo
425

Peste 20 de milioane de lei din loterie și pariuri sportive vor ajunge în bugetul de stat

În anul 2019, în bugetul de stat vor ajunge venituri din loterie și pariuri sportive în sumă de peste 20 de milioane de lei, venituri care nu au fost inițial planificate pentru acest an.

Peste 20 de milioane de lei din loterie vor ajunge în bugetul de statFoto: știri.md

Informațiile sunt prezentate de către NGM Company, partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Compania a emis un comunicat de presă „în contextul în care în ultima perioadă în spațiul public apar informații neverificate despre activitatea” ei. 

În comunicat se menționează că NGM Company este fondată de către investitori din Bulgaria și a încheiat cu Întreprinderea de Stat Loteria Națională a Moldovei un contract în domeniul loteriilor momentane (bilete de loterie) și organizare a pariurilor sportive. Potrivit acordului de parteneriat public-privat, statul oferă doar licența, iar partenerul privat își asumă toate costurile de promovare a produselor, inclusiv cheltuielile de promovare.

NGM Company este responsabilă exclusiv de loterie și pariuri sportive și nu are nicio atribuție cu aparatele de joc, de care este responsabilă LNM.

„Nu corespund adevărului afirmațiile că loteria nu plătește impozite. Până la încheierea contractului de PPP, timp de mai mulți ani, loteria de stat a activat în pierdere și nu a asigurat venituri la bugetul de stat. În momentul de față, statul beneficiază de o parte din venituri din vânzarea biletelor de loterie, sub formă de dividende. La fel, partenerul privat achită un impozit pe profit din activitățile licențiate, în mărime de 12%, la fel ca și alți agenți economici din Republica Moldova”, se menționează în comunicat.

Compania precizează că inițiativa unui grup de deputați de a impozita câștigurile persoanelor fizice din loterie și pariuri sportive va lovi, în primul rând, în cetățenii care joacă la loterie și fac pariuri sportive. Și aceasta pentru că anume ei vor fi obligați să achite impozite. La fel, va avea de pierdut și statul, care va rata venituri, ca urmare a scăderii vânzărilor de bilete de loterie.

Potrivit NGM Company, proiectul de lege lasă multe semne de întrebare despre funcționarea mecanismului de aplicare a impozitului pe câștigul persoanelor fizice și nu ține cont de cheltuielile jucătorilor pentru bilete de loterie sau pariuri sportive. De exemplu, nu este clar cum deputații vor să fie impozitate câștigurile cetățenilor sub formă de bunuri materiale, de exemplu automobile, excursii etc.

Proiectul care prevede anularea facilităților fiscale pentru afacerile din zona jocurilor de noroc a fost aprobat de Guvern. Una dintre noile prevederi este că persoanele care vor câștiga bani la loterie sau la pariuri sportive vor plăti impozit pentru venitul ce depășește 240 de lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării