main logo
743

Personalități din R. Moldova, decorate de Președintele României

Fostul vicepremier responsabil pentru politicile de reintegrare, Gheorghe Bălan și criticul și istoricul literar Ana Bantoș au fost decorați pentru merite deosebite de către Președintele României, Klaus Iohannis.

Personalități din R. Moldova, decorate de Președintele României

Ceremonia de înmânare a distincțiilor a avut loc astăzi la Ambasada României de la Chișinău, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

În alocuțiunea sa, Ambasadorul României  la Chișinău, Daniel Ioniță a menționat că este semnificativ faptul că ceremonia de înmânare a distincțiilor se desfășoară în ajunul unei mari sărbători, cu reverberații istorice – 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, când au fost puse bazele României Moderne.

Astfel, în semn de înaltă apreciere, pentru activitatea sa prodigioasă, ”pentru contribuția importantă avută la consolidarea Parteneriatului strategic dintre România și Republica Moldova, prin inițiative menite să aprofundeze interconectarea societăților din cele două state”, Președintele României a conferit Ordinul  Național ”Pentru Merit” în grad de Comandor lui Gheorghe Bălan, vicepremier responsabil pentru politicile de reintegrare (2016-2018) în Guvernul Republicii Moldova.

În Laudatio, Ambasadorul Daniel Ioniță a amintit că Gheorghe Bălan a fost șef al Biroului pentru reintegrare în anii 2010-2016 și reprezentant  al Republicii Moldova în negocierile pentru diferendul transnistrean în format 5+2.  ”În toți acești ani, dar cu predilecție în perioada în care Gheorghe Bălan a fost negociator în formatul  5+2, Guvernul moldovean a inițiat procese complexe privind rezolvarea unor dosare importante pentru ambele maluri ale Nistrului, prin promovarea, susținerea și implementarea unor protocoale privind: școlile cu  predare în grafie latină situate în stânga Nistrului, accesul liber pentru proprietari și fermieri la terenurile agricole de pe traseul Tiraspol-Râbnița, deschiderea circulației pe podul Gura Bâcului-Bâcioc, apostilarea diplomelor de studii eliberate de Universitatea ”Taras Șevcenko” din Tiraspol,  restabilirea conexiunilor de telefonie dintre cele două maluri ale Nistrului”, a accentuat diplomatul român.

În cadrul aceleiași ceremonii, criticului și istoricului literar Ana Bantoș i-a fost înmânat Ordinul ”Meritul Cultural” în Grad de ”Ofițer”, Categoria A – Literatură, conferit de Președintele României, Klaus Werner Iohanis, în semn de apreciere pentru contribuția importantă pusă în slujba promovării culturii, limbii și spiritualității românești în Republica Moldova, contribuind, pe această cale, la întărirea relațiilor bilaterale speciale. Ambasadorul Daniel Ioniță a remarcat că „Ana Bantoș este un foarte apreciat critic și istoric literar din R. Moldova. Are peste 200 de studii și articole, inclusiv o monografie, două culegeri de articole și o programă analitică”.

Solicitat de Moldpres, ex-vicepremierul Gheorghe Bălan a declarat că este onorat că a fost apreciat pentru faptul că a reușit să contribuie la dezvoltarea relațiilor moldo-române. ”Consider că această cooperare moldo-română ne va ajuta să ne mișcăm în continuare în direcția integrării europene”, a mai spus Gheorghe Bălan. La rândul său, criticul și istoricul literar Ana Bantoș a afirmat că această distincție simbolizează importanța promovării valorilor culturale românești.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării