main logo
611

Persoanele condamnate pentru fapte mai puțin grave vor putea beneficia de reducerea pedepsei

Persoanele condamnate pentru fapte mai puțin grave și-ar putea ispăși jumătate din termen în libertate, sub control judiciar, potrivit unor modificări legislative publicate astăzi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Veste bună pentru unii condamnați din Republica MoldovaVeste bună pentru unii condamnați din Republica Moldova

Documentul are drept scop motivarea persoanei să aibă un comportament adecvat în timpul detenției. La reducerea pedepsei se va ține cont de vârsta condamnatului, sănătatea mintală, ocupație, situația familială și de conduita în societate, relatează Moldpres. 

Odată ajunși în liberate, persoanele vor fi monitorizare în continuare, iar la prima încălcare a legii, acestea se vor întoarce după gratii.

Legea nu va fi aplicată asupra celor care au fost condamnați pe viață sau pentru fapte deosebit de grave, cum ar fi omor, trafic de ființe umane sau abuzarea sexuală a minorilor. De asemenea, nici recidiviștii nu vor putea fi eliberați cu suspendare la jumătatea pedepsei.

O altă modificare se referă la munca neremunerată. Persoanele condamnate la muncă în folosul comunității vor semna un acord în acest sens chiar în instanță. 

Acestea urmează să se prezinte la structura de probațiune în termen de cinci zile după pronunțarea sentinței. În caz contrar, munca neremunerată va fi înlocuită cu privațiune de libertate.

Modificările legislative intră în vigoare la expirarea a două luni de la data publicării.

În Republica Moldova sunt peste 7.800 de deținuți. Proporția persoanelor ce ispășesc termene de peste 10 ani în țara noastră este de trei ori mai mare decât în țările europene. 

În medie numărul de ani executați în penitenciarele din R. Moldova este de 10 ani în 2014-2015 și de cinci ani în 2013.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării