main logo
597

Perseide 2018: Astăzi are loc punctul maxim de activitate

Perseide 2018. Perseidele vor putea fi observate, în noaptea de sâmbătă spre duminică, când meteorii vor atinge punctul maxim.

Perseide 2018:  Astăzi are loc punctul maxim de activitate

Cea mai bună perioadă pentru a observa „stelele căzătoare” este după miezul nopții și până spre dimineață, scrie astro-urseanu.ro. O „perseidă” reprezintă un meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia, între Cassiopeia și Perseu, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

Perioada de activitate a perseidelor este între 17 iulie și 24 august, când se pot observa, pe lângă meteorii sporadici și meteori ce par să vină din constelația Perseu.

Astfel, maximul curentului este în noaptea de 12 spre 13 auust, începând cu ora 22.00. Totodată, se poate observa mai intens și în noaptea de 13 spre 14 august, iar după aceea, numărul de stele căzătoare va fi mai mic.

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit alte lumini, motiv pentru care în marile orașe nu se observă mulți meteori pe cer. Cel mai bine se văd la munte, la țară sau la marginea orașelor mari, unde se pot vedea chiar și 100 de meteori pe oră.

Curentul de meteori al Perseidelor este cel mai cunoscut de publicul larg dintre toţi curenţii majori de peste an, atât datorită faptului că el a prezentat de-a lungul timpului o activitate regulată, fiind observat de cel puţin 2000 de ani, cât şi pentru simplul motiv că perioada sa de activitate îndelungată oferă condiţii ideale de observare pentru cei din emisfera nordică.

Este unul dintre cei mai dinamici curenţi meteori, datorită trecerii, în 1992, a cometei-părinte, Swift-Tuttle, la periheliu - punctul cel mai apropiat de Soare - ocazie cu care s-a produs o intensificare a activităţii. Frecvenţa meteorilor a fost de 400 pe oră în 1991 şi 1992, apoi a scăzut la circa 100 pe oră în 1999.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării