main logo
8084

Perciun, despre profesoara care insultă un elev: Nu o putem concedia

Profesoara din Chișinău care a fost înregistrată cum insultă un elev numindu-l, printre altele, „rahat” nu trebuie să se regăsească în sistemul de învățământ. Declarația a fost făcută de ministrul Educației Dan Perciun în cadrul ediției din 8 decembrie a emisiunii online „Internetu’ Grăiește”.

Perciun, despre profesoara care insultă un elev: Nu o putem concediaFoto: știri.md

Totuși, Perciun a declarat că Ministerul Educației nu poate să o concedieze cadrul didactic respectiv, întrucât nu este fondatorul instituției de învățământ în care aceasta activează, transmite Știri.md cu referire la Newsmaker.md.

„Reacția Ministerului Educației la asemenea cazuri întotdeauna este de a condamna în cel mai ferm mod orice formă de violență în școală. Din materialele video care au apărut, din punctul meu de vedere, cadrul didactic respectiv nu are ce căuta în învățământ. Acolo noi ne-am fi așteptat să existe o decizie fermă din partea directorului de a concedia cadrul didactic. Decizia respectivă îi aparține instituției de învățământ și, nemijlocit, fondatorului instituției – Direcției de învățământ municipale. Nu credem că este o situație care poate fi tolerată. Înțelegem că în diverse circumstanțe sunt lucruri contextuale care trebuie luate în calcul, dar din înregistrarea audio pe care cred că am auzit-o cu toții, îmi pare că reiese foarte clar că modul în care discută profesoara respectivă cu elevii nu poate să aibă vreo scuză”, a declarat ministrul Educației.

Întrebat dacă Ministerul Educației dispune de pârghiile necesare pentru a concedia pedagogul care și-a abuzat verbal, Dan Perciun a spus: „Ministerul nu este fondatorul instituțiilor de învățământ. Și atunci noi avem posibilitatea să intervenim în sensul de a discuta cu un director, de a-i comunica o sugestie privind modul în care ar trebui să acționeze, dar într-un final direcțiile de învățământ, consiliile raionale, consiliile municipale sunt cele care aplică sancțiuni disciplinare. Dacă cazul se califică pentru o sancțiune contravențională sau o sancțiune penală sesizăm organele vizate, dar noi nefiind angajatori, nemijlocit, a directorilor, nemaivorbind de cadrele didactice, nu putem da afară”.

În același timp, Dan Perciun a precizat că, săptămânal, la Ministerul Educației sunt semnalate câteva cazuri de violență în școli și grădinețe.

Totodată materialul a atras atenția forțelor de ordine. Poliția capitalei și Procuratura Generală s-au autosesizat și au anunțat că vor demara investigații.

Reamintim că materialul a fost publicat de Newsmaker. Într-o reacție, directorul instituției a promis că profesoara nu va mai folosi asemenea limbaj în raport cu elevii.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării