main logo
7049

Percheziții la mai multe oficii SFS: Un inspector reținut și peste 1,5 milioane de lei ridicați

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au efectuat zeci de percheziții în nordul țării în cadrul unor dosare pornite pe fapte de corupție, în care sunt cercetate acțiunile ilegale ale unor angajați ai Serviciului Fiscal de Stat din oficiile teritoriale Bălți, Șoldănești, Soroca, Fălești și Florești.

Percheziții la mai multe oficii SFS: Peste 1,5 milioane de lei, ridicațiFoto: Imagine simbol

Potrivit CNA, începând cu anul 2023 și până acum, angajații Direcțiilor Deservire Fiscală (DDF) Șoldănești, Fălești, Bălți, Soroca și Florești ar fi pretins și au primit bani de la diverși contribuabili, pentru tăinuirea încălcărilor fiscale, inclusiv acceptarea restituirii de TVA contrar normelor prestabilite, transmite Știri.md.

„În cadrul investigațiilor au fost constatate mai multe acțiuni de împărțire a mitei între angajații fiscali, dar și acceptarea mijloacelor financiare de către unii reprezentanți ai conducerii Direcțiilor menționate pentru evaluarea pozitivă a angajaților din subordine în scopul obținerii procentului salarial ridicat.

Astfel, în urma celor 36 de percheziții efectuate la domiciliile, mijloacele de transport și birourile de serviciu ale funcționarilor publici au fost ridicate obiecte și documente relevante cauzei penale, inclusiv mijloace financiare în sumă totală de 1.500.000 de lei. Actualmente, cinci persoane au calitatea de bănuit, una dintre care a fost reținută pentru 72 de ore”, se arată în comunicatul CNA.

Instituția precizează că mai multe autodenunțuri privind coruperea funcționarilor fiscali, inclusiv unii funcționari de conducere, au fost depuse în această dimineață.

Ancheta se desfășoară sub conducerea procesuală a Procuraturii municipiului Chișinău, cu sprijinul Serviciului Fiscal de Stat.

În continuare, ascultați o discuție dintre un angajat al SFS Soroca și reprezentantul unui agent economic: 

Video: Centrul Naţional Anticorupţie

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării