main logo
2094

Percheziții la Inspectoratul Ciocana: Doi polițiști, reținuți

Procuratura Anticorupție a descins la Inspectoratul de Poliţie Ciocana. Este vorba despre un dosar de corupție.

Percheziții la Inspectoratul Ciocana: Doi polițiști, reținuți

Informaţia a fost confirmată pentru Știri.md de către ofiţerul de presă al Procuraturii Anticorupţie, Anastasia Mihălceanu. 

În urma descinderilor la Inspectoratul de Poliție Ciocana, efectuate astăzi de către procurorii anticorupție și angajații SPIA, au fost reținuți doi ofițeri de investigație, fiind bănuiți de corupere pasivă și trafic de influență.

Conform materialelor procesului penal, denunțătorul a sesizat Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al MAI, despre faptul estorcării și primirii de către unul din angajații IP Ciocana a sumei de 600 euro, pentru a mușamaliza cazul păstrării substanțelor narcotice, documentat în privința acestuia.
Deși chestiunea fusese „soluționată”, tânărul a fost citat de către un alt polițist de la IP Ciocana, pentru a da declarații în calitate de bănuit în cauza respectivă. În cadrul audierilor, bănuitul a făcut trimitere la suma achitată anterior, polițistul somându-și colegul să returneze banii primiți drept mită.
Ulterior, ofițerul, pretinzând că ar avea influență asupra procurorului desemnat să conducă urmărirea penală în cauza în care acesta este învinuit (conform art. 217 Cod Penal. Circulaţia ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogii acestora fără scop de înstrăinare) a pretins suma de 3.000 de euro, pentru a influența aplicarea unei pedepse mai blânde. Din suma pretinsă, polițistul a primit de la de la inculpat bani în sumă de 2.100 euro, ultimul fiind condamnat pentru infracțiunea incriminată.

Cei doi ofițeri de investigați au fost reținuți pentru 72 de ore și plasați în izolatorul CNA. Aceștia au fost escortați la sediul Procuraturii Anticorupție pentru audieri, unuia fiindu-i incriminată coruperea pasivă, iar celuilalt - traficul de influență, fapte pentru care legea penală prevede o pedeapsă cu închisoare de maxim 10 și respectiv 6 ani și amendă în mărime de cel mult 8.000 şi 4.000 unități convenționale (echivalentul a 400.000-200.000 de lei), cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice.

Amintim că, la data de patru ianuarie curent, ofițerii Centrului Național Anticorupție au efectuat percheziții la câteva birouri din Inspectoratul de Poliție Ciocana.

Este vorba despre un ofițer de investigație, un șef de post și un inspector de sector din cadrul IP Ciocana care ar fi estorcat de la niște bărbați 2.000 de euro pentru un dosar de jaf, în care erau vizați.

Ulterior, la data de zece ianuarie, doi polițiști au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile în Penitenciarul 13.

Cel de-al treilea polițist și-a recunoscut vina, instanța plasându-l în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării