3 533
0
Percheziții la CFM Bălți: Șef de poliție și alți 7 bărbați, reținuți
3 533
0

8 persoane au fost reținute în urma descinderilor din cadrul Depoului de Locomotive Bălți al ÎS ”Calea Ferată din Moldova”.

Oficiul Nord al Procuraturii anticorupție, în comun cu colaboratorii Direcției Nord al Centrului Național Anticorupție, au descins astăzi în cadrul Depoului de Locomotive Bălți al ÎS ”Calea Ferată din Moldova” într-o cauză penală pornită pe fapte de delapidarea a averii străine și corupere pasivă, conform art. 191 alin. (2) lit. b), c) și d) și art. 324 alin. (1) din Codul Penal, transmite Știri.md.

În urma măsurilor speciale de investigație și a acțiunii procesual penale efectuate a fost posibilă documentarea întregii scheme infracționale de sustragere sistematică a motorinei din locomotive.

Potrivit acesteia, mecanicii de locomotivă, angajați ai ”Depoului de locomotive Bălți” din cadrul CFM, sustrăgeau sistematic motorină de la locomotive în cantitate de 50-200 litri, pe parcursul unui serviciu, ulterior fiind realizată prin intermediul a doi cumpărători din satul Răuțel raionul Fălești.

Cel care le proteja activitatea era șeful adjunct al instituției vizate, iar în schimb pretindea și primea lunar de la fiecare mecanic câte 500-1.500 lei.

Despre această schemă infracțională cunoștea și șeful de post din cadrul Inspectoratului de Poliție Fălești al IGP, care era obligat să curme acțiunile criminale ale persoanelor menționate. 

Acesta, însă, săptămânal pretindea, accepta și primea personal sau prin intermediul persoanelor apropiate, mijloace bănești și motorină în valoare și cantități nestabilite la moment de către organului de urmărire penală. 

Din momentul pornirii urmăririi penale și monitorizării activității infracționale a fost documentată sustragerea aproximativă a 25 de tone de motorină în sumă de 400.000 de lei, fiind prejudiciată de această sumă Î.S. ”Calea Ferată din Moldova”.

În urma operațiunilor realizate, astăzi, au fost reținute 8 persoane, pentru un termen de 72 de ore.

Este vorba de 4 mecanici de locomotivă, 2 persoane civile (cumpărători), șeful adjunct al Depoului de Locomotive Bălți și șeful de post al Postului de poliție din localitatea unde avea loc infracțiunea.

Notă: Infracțiunea prevăzută de art. 191 alin. (2) lit. b), c) și d) se pedepseşte cu amendă de 67.000 de lei sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Art. 324 alin. (1) din Codul Penal prevede închisoare de până la 7 ani cu amendă în mărime de 300.000 de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter