main logo
4191

Percheziții CNA: Partidul ȘOR, vizat într-un dosar de finanțare ilegală

Centrul Național Anticorupție (CNA), Procuratura Anticorupție (PA) și SIS au descins în această dimineață cu percheziții la mai multe adrese din Republica Moldova.

Percheziții CNA: Partidul ȘOR, vizat într-un dosar de finanțare ilegalăFoto: Imagine simbol

Informația a fost confirmată pentru Știri.md de către ofițerul de presă CNA, Victoria Timuș-Loza. Potrivit ei, perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală.

Procurorul Mariana Cherpec, responsabil de relațiile cu presa din cadrul Procuraturii Generale, ne-a spus că în dosarul penal pornit este vizat Partidul "ȘOR".

Ulterior, oamenii legii au venit cu detalii. Potrivit CNA, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. 

Banii respectivi ajungeau în țară sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea lor erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco.

"Astfel, au fost documentate mai multe episoade în care, în primul semestru al anului curent, de către partid ar fi fost efectuate plăți în sumă de 600.000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228.000 de lei. Din aceleași surse de proveniență infracțională, ar fi fost achitate salarii lunare membrilor partidului în sumă de 100.000 de euro, iar peste 3,5 milioane de lei ar fi fost folosite pentru transportarea participanților la protestele din Piața Marii Adunări Naționale.

Totodată, cheltuielile declarate de partid în primele șase luni ale anului, în sumă de peste 20 de milioane de lei, depășesc considerabil suma de 1,7 milioane de lei, indicată ca sursă de finanțare a partidului.

În prezent, pentru fortificarea probatoriului, se efectuează și alte acțiuni de asigurare a investigării complete, obiective și sub toate aspectele a faptelor cercetate. Acestea sunt desfășurate în limitele legale, cu asigurarea respectării principiului prezumției de nevinovăție a persoanelor vizate și respectarea tuturor drepturilor și garanțiilor procesuale", comunică CNA.

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a comunicat jurnaliștilor în dimineața zilei că au avut circa 100 de percheziții pe întreg teritoriul țării.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării